Η χοληστερόλη συνδέεται (και) με την απώλεια ακοής: Τι έδειξε απίστευτη έρευνα 

Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία συνδέεται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο εσωτερικό αυτί!

Ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν φυτοστερόλες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη χαμένη χοληστερόλη και να αποτρέψουν την αισθητηριακή δυσλειτουργία στα αισθητήρια κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, που ονομάζονται εξωτερικά τριχωτά κύτταρα (OHCs).

Αυτά τα κύτταρα ενισχύουν τους ήχους, αλλάζοντας το μήκος τους. Αλλά με την πάροδο των χρόνων, χάνουν αυτή την ικανότητα, συμβάλλοντας στην απώλεια ακοής.

Η χοληστερόλη παίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και δεδομένου ότι η χοληστερόλη του εγκεφάλου μειώνεται επίσης με την ηλικία, οι ερευνητές θεώρησαν ότι υπάρχει σχέση με την απώλεια ακοής.

Η μελέτη μέτρησε αρχικά το ένζυμο CYP46A1 στα OHCs του εσωτερικού αυτιού, το οποίο διασπά και ανακυκλώνει τη χοληστερόλη. Τα μεγαλύτερα ποντίκια είχαν περισσότερο CYP46A1 στα έσω αυτιά τους, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Οι ερευνητές προκάλεσαν απώλεια ακοής σε νεαρά ποντίκια με την υπερβολική ενεργοποίηση του CYP46A1 και εξέτασαν εάν η αύξηση της χοληστερόλης θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις.

Χρησιμοποίησαν φυτοστερόλες, φυτικές ενώσεις που μοιάζουν με χοληστερόλη και βρίσκονται σε ορισμένα συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία τόσο με το φάρμακο όσο και με διατροφικές φυτοστερόλες παρουσίασαν βελτιωμένη λειτουργία στα εξωτερικά τριχωτά κύτταρα (OHCs).

Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των επιδράσεων των φυτοστερολών στην απώλεια ακοής σε ποντίκια και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη προτείνει ότι η λήψη συμπληρώματος φυτοστερολών μπορεί να είναι μια πιθανή προσέγγιση για την πρόληψη ή τη θεραπεία της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία!

Πηγή: https://medicalxpress.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-cholisteroli-syndeetai-kai-me-tin-apoleia-akois-ti-edeikse-apistefti-erevna/171027/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες