Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση.

Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες από υπέρταση, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως με τη συνήθη φροντίδα η πίεσή τους αυξάνεται λίγο τον χειμώνα και η καλή ρύθμισή της μειώνεται. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί απ’ ό,τι συνήθως, λένε οι ειδικοί.

Η υπέρταση είναι μία από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 30-79 ετών. Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τρεις δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Επιπλέον, απ’ όσους το γνωρίζουν, μόνο το 33% ρυθμίζουν την πίεσή τους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Δυστυχώς, η αρρύθμιστη υπέρταση προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αγγεία και αποτελεί κύρια αιτία σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου από αυτά.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε προσφάτως σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 60.676 ενηλίκων, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπέρταση την περίοδο 2018-2023.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 62 χρόνια. Το σχεδόν 60% ήταν γυναίκες. Όλοι τους ακολουθούσαν σταθερή αντιυπερτασική αγωγή στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως.

Οι ερευνητές κατέγραφαν συστηματικά την αρτηριακή πίεση των εθελοντών, για να αποτυπώσουν τις εποχιακές διακυμάνσεις της. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι στξ διάρκεια των χειμερινών μηνών:

  • Η συστολική αρτηριακή πίεση των εθελοντών αυξανόταν κατά 1,7 mmHg κατά μέσον όρο
  • Το ποσοστό ρύθμισης της πιέσεως μειωνόταν κατά 5%

Η συστολική πίεση είναι αυτή που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών με κάθε παλμό, όταν η καρδιά εξωθεί αίμα προς όλο το σώμα. Αντιστοιχεί στον μεγάλο αριθμό στην μέτρηση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι έχουν αυξημένη πίεση, καλό είναι τον χειμώνα να την παρακολουθούν πιο στενά. Πρέπει επίσης να βελτιώσουν λίγο περισσότερο τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειές τους, εάν θέλουν να την έχουν υπό έλεγχο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Robert Barrett, αναλυτής από την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (ΑΜΑ).

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/pio-dyskoli-i-rythmisi-tis-piesis-ton-cheimona-proeidopoioun-oi-eidikoi/176066/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες