Γονιδιακή θεραπεία ανέστρεψε προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια σε πειραματόζωα

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research, επιστήμονες έδειξαν ότι η προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να βελτιωθεί η καρδιακή λειτουργία σε πειραματόζωα.

Η τρέχουσα αντίληψη για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ότι η προχωρημένη ή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια είναι σημείο χωρίς επιστροφή, δήλωσε ο Dr. Tamer M. A. Mohamed, καθηγητής στο Baylor College of Medicine.

Η κατανόηση είναι ότι δεν είναι δυνατόν να διεγερθεί μια καρδιά σε αυτή την κατάσταση ώστε να δημιουργήσει νέα καρδιακά κύτταρα και να επιδιορθωθεί.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research, επιστήμονες έδειξαν ότι η προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε να βελτιωθεί η καρδιακή λειτουργία σε πειραματόζωα.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Mohamed και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν με επιτυχία γονιδιακή θεραπεία για τη βελτίωση οξείας καρδιακής δυσλειτουργίας στα ζώα. Η μέθοδός τους αποτελεσματικά και συγκεκριμένα χορήγησε γονίδια που προάγουν τον πολλαπλασιασμό των καρδιακών κυττάρων δημιουργώντας νέο καρδιακό μυ.

Η μέθοδος δεν ισχυροποίησε μόνο την καρδιά βελτιώνοντας την ικανότητα ροής του αίματος αλλά εμπόδισε επακόλουθη συμφόρηση του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων σε ποντικούς και χοίρους.

Στη νέα έρευνα, πραγματοποίησαν κάτι που δεν είχε γίνει πριν. Παρενέβησαν με την ίδια γονιδιακή θεραπεία αλλά όχι στην οξεία φάση ή στην αρχή της νόσου όπως στα προηγούμενα πειράματα, αλλά σε προχωρημένο στάδιο κατά τη χρόνια φάση, 4 εβδομάδες μετά από σοβαρή βλάβη.

Τέσσερις  μήνες μετά την αντιμετώπιση των ζώων, οι ερευνητές έλεγξαν την καρδιακή λειτουργία και τη δομή της καρδιάς.

Με έκπληξη διαπίστωσαν ενδείξεις σημαντικού πολλαπλασιασμού καρδιακών κυττάρων, μείωση του μεγέθους του ουλώδους ιστού και σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, δήλωσε η  Dr. Riham R E Abouleisa.

Η αγωγή επίσης βελτίωσε μερικώς τη λειτουργία  του ήπατος και των νεφρών.

Tα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά ότι αντίθετα με ότι αναμενόταν είναι πιθανό να προκληθεί πολλαπλασιασμός των καρδιακών κυττάρων σε προχωρημένα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιωθεί η λειτουργία της καρδιάς με ορισμένα οφέλη στο ήπαρ και στα νεφρά.

Πηγές:
Cardiovascular Research, https://www.iatronet.gr/article/122829/gonidiakh-therapeia-anestrepse-prohorhmenh-kardiakh-aneparkeia-se-peiramatozoa

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες