Γκάγκα: Έως τις 11 Νοεμβρίου η παράδοση των μονοκλωνικών αντισωμάτων – Ποιοι ασθενείς θα τα λάβουν

Γίνονται προσπάθειες η πρώτη παραγγελία των 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη θεραπεία της Covid-19 να έρθει στη χώρα μας έως τις 11 Νοεμβρίου, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ερωτώμενη σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πιθανότητα νέων μέτρων, ότι θα υπάρξουν πιθανόν αποφάσεις την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την Τετάρτη και «μέτρα θα ακούσουμε από εκεί και πέρα, αν χρειάζεται και αν πρέπει», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, αναφορικά με την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και την πιθανότητα λήψης μέτρων.

Αναφερόμενη στο θέμα των εμβολιασμών και τον χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό το τελευταίο διάστημα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους πολίτες είναι ένα σημαντικό μέτρο: «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με όλους, με όλους τους τρόπους και μέσω social media», είπε.

Μιλώντας για τα μονοκλωνικά αντισώματα, για τη θεραπεία της Covid-19 σε ασθενείς που μόλις διαγνώστηκαν με τη νόσο και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες η πρώτη παραγγελία των 2.000 δόσεων να έρθει στη χώρα μας έως τις 11 Νοεμβρίου.

Τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά, πρόσθεσε, τα εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε όλες τις χώρες τα φάρμακα αυτά δίνονται, με προτεραιότητα, σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Λουκίδης:  Προτεραιότητα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ειδική επιστημονική ομάδα εργάζεται εντατικά το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του υγειονομικού συστήματος να υποδεχθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα να χορηγήσουν στους κατάλληλους ασθενείς. Για το θέμα, μίλησε στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης:

Πρέπει να προετοιμαστούμε για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για το επόμενο διάστημα. Για την αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχουμε, με βάση τα καινούργια δεδομένα με τη νόσο. Γιατί κατά τα ψέματα, υπάρχουν και κάποιες θεραπευτικές ελπίδες, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα”, λέει.

Η προτεραιοποίηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και ο καθορισμός της ομάδας των ασθενών που θα τα λάβουν, όταν αυτά θα φτάσουν στη χώρα μας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας.

“Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί δύο ή τρεις το πολύ ημέρες, αλλά είναι σε υψηλό κίνδυνο να κάνουν σοβαρή νόσο. Αυτούς θα πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε πάρα πάρα πολύ καλά, και να βρούμε ποιοι θα πάρουν τα μονοκλωνικά με προτεραιοποίηση. Επειδή δεν είναι φάρμακο που μπορεί να το δίνουμε σε όλο τον κόσμο, καταλαβαίνετε λοιπόν πως μπορεί να υπάρξει και το αίσθημα της αδικίας. Ποιος θα πρωτοπάρει; Για μένα, θα πρέπει να είναι αυτή η ομάδα του πολύ υψηλού ρίσκου: δηλαδή είτε ο άνθρωπος ο οποίος ζει σε οίκο ευγηρίας, είτε έχει πολύ σοβαρή αιματολογική κακοήθεια, είτε είναι ο άρρωστος ο οποίος είναι μεταμοσχευμένος. Για μένα είναι αυτές οι τρεις ομάδες”, τονίζει ο κ. Λουκίδης.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/gkagka-eos-tis-11-noemvriou-i-paradosi-ton-monoklonikon-antisomaton-poioi-astheneis-tha-ta-lavoun/148722/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Tι είναι η “λευκή πνευμονία”

Τι πρέπει να μας ανησυχεί. Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος...

Η πρώιμη έναρξη της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και εγκεφαλικού

Η έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου πριν από την ηλικία των 13 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μέση ηλικία και...

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας, με το 87% όσων τα χρησιμοποιούν να έχουν υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές υγείας και ευεξίας. Ειδικότερα σύμφωνα...

Ετικέτες