Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών – Τα 5 αγκάθια

Με καθυστερήσεις αλλά και προβλήματα προωθούνται οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Με ρυθμούς χελώνας προωθούνται οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι σταδιακά γίνονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις στα νοσοκομεία.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που αποτελούν το πιο νευραλγικό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρουσιάζουν χρόνιες δυσλειτουργίες εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές.

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που προωθούνται για τα «Επείγοντα» των νοσοκομείων, αναμένεται να βελτιώσουν σε έναν βαθμό την εικόνα, δεν θα αλλάξουν ωστόσο την ουσία της λειτουργίας τους.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύεται ότι άμεσα θα προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές για τα επείγοντα το νοσοκομείων, τα αγκάθια ωστόσο είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Τα 5 αγκάθια για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι προηγούνται οι αλλαγές στο ΕΚΑΒ, ενώ ακολουθούν οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Όμως με τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό είναι άγνωστο εάν θα επιλυθούν τα παρακάτω πέντε αγκάθια:

-Καθημερινά καταγράφονται σοβαρές δυσκολίες στον συντονισμό μεταξύ του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών και δη των περιστατικών που χρειάζονται άμεσα περίθαλψη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει διαμάχη ακόμη και ποιος θα καταγράφει στο μητρώο τους ασθενείς που φθάνουν στα Επείγοντα, το ΕΚΑΒ ή οι υπάλληλοι του Νοσοκομείου.

-Από την άλλη τα ΤΕΠ δεν φαίνεται να μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα όπως κατά καιρούς έχει διαφημίσει η κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτουν ούτε ανεξάρτητο προσωπικό αλλά ούτε είναι και επαρκές. Άλλωστε όσοι γιατροί εργάζονται στα Επείγοντα απασχολούνται και στις κλινικές των νοσοκομείων.

-Άλλη μία δυσκολία είναι και το θέμα της νοσηλείας των ασθενών που φθάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η κακή κατανομή των ασθενών στα νοσοκομεία, οδηγεί σε ράντζα μετά από κάθε εφημερία, γεγονός που αποδεικνύει και τον γενικότερο κακό συντονισμό που υπάρχει στο ΕΣΥ.

-Στο μεταξύ η έλλειψη ακόμη και βασικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πριν τις αλλαγές στα ΤΕΠ, δεν φαίνεται να ευνοεί τα σχέδια Χρυσοχοΐδη.

Οι πολίτες μην έχοντας στη διάθεσή τους μικρότερες μονάδες υγείας όπως κέντρα υγείας αστικού τύπου, σπεύδουν στα επείγοντα των νοσοκομείων με το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Αυτονόητο θα ήταν σε έναν βασικό επιχειρησιακό σχεδιασμό στο ΕΣΥ, πριν γίνουν αλλαγές στα ΤΕΠ να ξεκινήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

-Το περιορισμένο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Επείγοντα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα Χρυσοχοΐδη αφού όσες προσλήψεις και να γίνουν άμεσα, ουσιαστικά δεν θα καλυφθούν ούτε τα βασικά κενά, αφού απλώς θα μονιμοποιηθούν ορισμένοι επικουρικοί οι οποίοι όμως ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/09/5_20.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες