Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών – Τα 5 αγκάθια

Με καθυστερήσεις αλλά και προβλήματα προωθούνται οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Με ρυθμούς χελώνας προωθούνται οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι σταδιακά γίνονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις στα νοσοκομεία.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που αποτελούν το πιο νευραλγικό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρουσιάζουν χρόνιες δυσλειτουργίες εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές.

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που προωθούνται για τα «Επείγοντα» των νοσοκομείων, αναμένεται να βελτιώσουν σε έναν βαθμό την εικόνα, δεν θα αλλάξουν ωστόσο την ουσία της λειτουργίας τους.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύεται ότι άμεσα θα προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές για τα επείγοντα το νοσοκομείων, τα αγκάθια ωστόσο είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Τα 5 αγκάθια για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι προηγούνται οι αλλαγές στο ΕΚΑΒ, ενώ ακολουθούν οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Όμως με τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό είναι άγνωστο εάν θα επιλυθούν τα παρακάτω πέντε αγκάθια:

-Καθημερινά καταγράφονται σοβαρές δυσκολίες στον συντονισμό μεταξύ του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών και δη των περιστατικών που χρειάζονται άμεσα περίθαλψη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει διαμάχη ακόμη και ποιος θα καταγράφει στο μητρώο τους ασθενείς που φθάνουν στα Επείγοντα, το ΕΚΑΒ ή οι υπάλληλοι του Νοσοκομείου.

-Από την άλλη τα ΤΕΠ δεν φαίνεται να μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα όπως κατά καιρούς έχει διαφημίσει η κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτουν ούτε ανεξάρτητο προσωπικό αλλά ούτε είναι και επαρκές. Άλλωστε όσοι γιατροί εργάζονται στα Επείγοντα απασχολούνται και στις κλινικές των νοσοκομείων.

-Άλλη μία δυσκολία είναι και το θέμα της νοσηλείας των ασθενών που φθάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η κακή κατανομή των ασθενών στα νοσοκομεία, οδηγεί σε ράντζα μετά από κάθε εφημερία, γεγονός που αποδεικνύει και τον γενικότερο κακό συντονισμό που υπάρχει στο ΕΣΥ.

-Στο μεταξύ η έλλειψη ακόμη και βασικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πριν τις αλλαγές στα ΤΕΠ, δεν φαίνεται να ευνοεί τα σχέδια Χρυσοχοΐδη.

Οι πολίτες μην έχοντας στη διάθεσή τους μικρότερες μονάδες υγείας όπως κέντρα υγείας αστικού τύπου, σπεύδουν στα επείγοντα των νοσοκομείων με το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Αυτονόητο θα ήταν σε έναν βασικό επιχειρησιακό σχεδιασμό στο ΕΣΥ, πριν γίνουν αλλαγές στα ΤΕΠ να ξεκινήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

-Το περιορισμένο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Επείγοντα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα Χρυσοχοΐδη αφού όσες προσλήψεις και να γίνουν άμεσα, ουσιαστικά δεν θα καλυφθούν ούτε τα βασικά κενά, αφού απλώς θα μονιμοποιηθούν ορισμένοι επικουρικοί οι οποίοι όμως ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/09/5_20.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΥΓΕΙΑ: Η τεχνολογική επανάσταση της τομογραφίας PET/CT στη διάγνωση και διαχείριση των κακοηθειών

Ο συνδυασμός της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων και της Υπολογιστικής Τομογραφίας που εφαρμόζεται στο ΥΓΕΙΑ φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση των κακοηθειών -...

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πρωτεΐνες του αίματος που μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πρωτεΐνες στο αίμα που θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωσή του ανακάλυψαν ερευνητές σε...

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης – Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και...

Ετικέτες