Για την επιβράδυνση της γήρανσης το κλειδί βρίσκεται σε 8 παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας

Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ καρδιάς και υγείας του εγκεφάλου όπως μετρήθηκε από τη λίστα Life’s Essential 8 και τη βιολογική διαδικασία γήρανσης όπως υπολογίζεται από τη φαινοτυπική ηλικία.

Η διατήρηση της υγείας την καρδιάς ενδεχομένως μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης και να εμποδίσει τον κίνδυνο νόσων που συνδέονται με το καρδιαγγειακό και τη γήρανση, παρατείνοντας τη ζωή, έδειξε προκαταρκτική έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάζεται στο συνέδριο της American Heart Association Scientific Sessions 2023.

Ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ καρδιάς και υγείας του εγκεφάλου όπως μετρήθηκε από τη λίστα Life’s Essential 8 και τη βιολογική διαδικασία γήρανσης όπως υπολογίζεται από τη φαινοτυπική ηλικία.

Υψηλότερο σκορ φαινοτυπικής ηλικίας δείχνει πιο γρήγορη γήρανση.

Αφου ελήφθησαν υπόψη διάφοροι κοινωνικοί, οικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες, το να έχει κάποιος το υψηλότερο σκορ στην κλίμακα Life’s Essential 8 συνδεόταν με βιολογική ηλικία που ισοδυναμούσε με 6 χρόνια λιγότερα -κατά μέσον όρο- έναντι της πραγματική του ηλικίας.

Ο Dr. Donald M. Lloyd-Jones, δήλωσε ότι η έρευνα ενισχύει το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό να μετράται το σκορ του επιπέδου καρδιαγγειακής υγείας – Life’s Essential 8 score.

Μέρος των υγιεινών συνηθειών του Life’s Essential 8 score είναι ‘’Τρώμε καλά; Συμμετέχουμε σε σωματική δραστηριότητα; Κοιμόμαστε υγιεινά; Αποφεύγουμε την έκθεση στη νικοτίνη (όλων των ειδών)’’;

Σημείωσε ότι είναι επίσης αναγκαίο να γνωρίζουμε τις τιμές που μετρά ο γιατρός στο ιατρείο.

Πώς είναι το βάρος μας και το υγιές βάρος, πώς είναι η πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο;

Επομένως, με το να γνωρίζουμε τα 8 συστατικά μπορούμε να εστιάσουμε στο επίπεδο καρδιαγγειακής υγείας, δηλαδή στο σκορ του Life’s Essential 8.

Aφού υπολόγισαν τη φαινοτυπική ηλικία και την επιτάχυνσή της σε  6.500 ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συμμετέχοντες με υψηλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν αρνητική επιτάχυνση-ήταν πιο νέοι φυσιολογικά από το αναμενόμενα.

Αντίθετα, όσοι είχαν χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν θετική επιτάχυνση της φαινοτυπικής ηλικίας, ήταν δηλαδή πιο μεγάλοι φυσιολογικά, από το αναμενόμενο.

Για παράδειγμα, η μέση πραγματική ηλικία αυτών με υψηλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν τα 41 χρόνια, ενώ η μέση βιολογική τους ηλικία τα 36.

Στο μεταξύ η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν τα 53 χρόνια παρόλο που η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν τα 57.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/120391/gia-thn-epivradynsh-ths-ghranshs-to-kleidi-vrisketai-se-8-paragontes-kardiaggeiakhs-ygeias

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες