Φάρμακα για τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως

Ασθενείς που λάμβαναν GLP-1RA είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες για πνευμονία εξ εισροφήσεως έναντι όσων δεν τα λάμβαναν πριν την ιατρική πράξη.

Νέα έρευνα του Cedars-Sinai υποδεικνύει ότι άνθρωποι που πρόκειται να υποβληθούν σε ορισμένες ιατρικές πράξεις θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη δημοφιλών φαρμάκων για το διαβήτη και την παχυσαρκία, ημέρες ή εβδομάδες πριν, για να αποφύγουν επιπλοκές.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα GLP-1RA (όπως η σεμαγλουτίδη) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση.

Η μεγάλης κλίμακας έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Gastroenterology.

Ενας τρόπος που αυτά τα φάρμακα δρουν είναι επιβραδύνοντας την πέψη, επομένως οι άνθρωποι αισθάνονται κορεσμό περισσότερο χρόνο και τρώνε λιγότερο.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι η τροφή παραμένει στο στομάχι περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι ενδεχομένως δεν είναι εντελώς άδειο κατά τη συνήθη διάρκεια νηστείας που συνιστάται πριν από χειρουργική επέμβαση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πνευμονίας εξ εισροφήσεως, εξηγεί ο Ali Rezaie.  

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία 1 εκατ. ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκόπηση μεταξύ 2-18-2020.

Ασθενείς που λάμβαναν GLP-1RA είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες για πνευμονία εξ εισροφήσεως έναντι όσων δεν τα λάμβαναν πριν την ιατρική πράξη.

Όταν εφαρμοστεί αυτός ο κίνδυνος σε 20 εκατ. ενδοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, μπορεί ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός περιστατικών όπου η πνευμονία εξ εισροφήσεως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι ασθενείς σταματούν τη λήψη GLP-1RA πριν την εξέταση.

Ο Yee Hui Yeo, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα  θα μπορούσαν να αλλάξουν την κλινική πρακτική.

Ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα και πρόκειται να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ομάδα περίθαλψης εκ των προτέρων για να αποφύγουν ανεπιθύμητες επιπλοκές, δήλωσε ο ερευνητής.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/123854/ta-farmaka-glp1ra-gia-diavhth-syndeontai-me-ayxhmeno-kindyno-pneymonias-ex-eisrofhseos-meta-apo-endoskophsh-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες