Εξίδρωμα σε ασθενείς με CoViD

Γιατί υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών, ειδικά στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος CoViD στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η ομάδα του εξακολουθούν να αναζητούν νέες παραμέτρους της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Μία από αυτές, αφορά την εμφάνιση εξιδρώματος, όπως αναφέρεται σε μελέτη με συμμετοχή του κ. Τσιόδρα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Balkan Medical Journal.

Η δημοσίευση υπογράφεται, επίσης, από τους Πέτρο Βλασταράκο, Αλέξανδρο Δελίδη και Γιώργο Σιδέρη, από τη 2η και την 4η Πανεπιστημιακή Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου “Αττικόν”. 

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, ο κορωνοϊός έχει υποστεί μία σειρά από μεταλλάξεις, με την πέμπτη παραλλαγή ενδιαφέροντος να είναι η Όμικρον.

Η νευρογενής απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι ασυνήθιστη στην Όμικρον σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές. Τα πια συνηθισμένα αναφερόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση ή ρινόρροια, βήχα, φτάρνισμα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και κόπωση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται – όλο και περισσότερο – μία κλινική εκδήλωση που χαρακτηρίζεται από συμπαγές υπόλευκο εξίδρωμα (παθολογική συγκέντρωση υγρών σε σωματικές κοιλότητες).

Αυτό το εξίδρωμα επεκτείνεται από τον ρινοφάρυγγα έως τις πλάγιες φαρυγγικές ταινίες και αρυεπιγλωττιδικές πτυχές, μειώνοντας τις αμυγδαλές του προσώπου.

Το κύριο παράπονο των ασθενών είναι η σημαντική δυσφαγία και ο πυρετός. Ωστόσο, παρά την υπεργλωττιδική επέκταση των εξιδρωμάτων, παρουσιάστηκε σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια.

Η εξέταση έδειξε θετικούς δείκτες μόλυνσης στον κορωνοϊό. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι προτιμώμενη πορεία δράσης, λόγω της αδυναμίας από του στόματος λήψης φαρμάκων και με το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι αεραγωγοί.

Οι επιστήμονες σχολιάζουν πως τα συμπτώματα μειώθηκαν γρήγορα μετά την ενυδάτωση και αναλγησία, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο.

Εικόνες πριν και μετά τη θεραπεία.

Τα εξιδρωματικά στοιχεία, όμως, παρέμειναν εντός της αρυεπιγλωττίδας τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την έναρξη της παρακολούθησης.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι λοιμώξεις παραμένουν επικίνδυνες για τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με συννοσηρότητες, ιδιαίτερα τους ανοσοκατασταλμένους, μη εμβολιασμένους ή υποεμβολιασμένους.

Όπως αναφέρουν τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό έχουν αλλάξει και μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, αντί της πνευμονίας και της αναπνευστικής δυσχέρειας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/123069/exidroma-se-astheneis-me-covid-meleth-me-symmetohh-tsiodra-eikones

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Εκατομμύρια Ευρωπαίοι μολύνονται ετησίως στα νοσοκομεία κατά την περίθαλψή τους

Καθημερινά παρουσιάζει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη 1 στους 14 νοσηλευόμενους ασθενείς στην ΕΕ. Εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) προσβάλλονται κάθε χρόνο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 8.5.2024 – Aιφνίδιος Καρδιακός θάνατος

Συνάδελφοι Συναδέλφισες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Cathleen Biga, is making history as ACC's first nonphysician president. Within her 40 years of experience in health care, she spent...

Στάδια του Διαβήτη

Πηγή: https://www.healthline.gr/%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7/

Ετικέτες