Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες(RCTs) που ανακοινώθηκαν στο ESC 2024 με ταυτόχρονη δημοσίευση.
KAΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ(ΚΑ)
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΛΔΟΣΤΕΡΌΝΗΣ- Mineralocorticoid receptor antagonists (MRAs)
FINEART HF (The Finerenone Trial to Investigate Efficacy and Safety Superior to Placebo in Patients with Heart Failure) trial
Στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν 6,016 ασθενείς με συμπωματική ΚΑ (μέση ηλικία 72 έτη, 45% γυναίκες και ΚΕ>40%(μέσο 53%) σε μια φορά την ημέρα finerenone και placebo(1). Σ ασθενείς με ήπια μειωμένο ή διατηρημένο ΚΕ ΚΑ (HFmrEF/HFpEF), η finerenone μείωσε σημαντικά μόνο την επιδείνωση της ΚΑ. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν αριθμητικά λιγότερα σε σύγκριση με το placebo αλλά όχι σημαντικά. O κύριος λόγος που οι γιατροί δεν συνταγογραφούν MRA είναι ο φόβος της υπερκαλιαιμίας. Στη μελέτη η συχνότητα της υπερκαλιαιμίας(>6.0 mmol/L )από φινερενόνη σε σύγκριση με placebo (3.0% vs 1.4%) και της υποκαλιαιμίας (< 3.5 mmol/L), (4.4% vs 9.7%). Η finerenone ενώ έχει πάρει έγκριση από το FDA δεν έχει χορηγηθεί ακόμη σε κανένα ασθενή.
MRAs στην HFmrEF/HFpEF
H αξία των ΜRΑs στη HFrEF είναι γνωστή αλλά στη HFmrEF/HFpEF, παραμένει αμφίβολη. Μετα ανάλυση 4 μελετών σε επίπεδο ασθενών(n:13,846) FINEARTS-HF(φινερενόνη), TOPCAT, RALES,(σπιρονολακτόνη σε HFrEF; και EMPHASIS-HF(επλερενόνη σε HFrEF) έδειξε μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο ή νοσηλεία για ΚΑ κατά 34% σε ασθενείς με HFrEF και κατά 13% σ ασθενείς HFmrEF or HFpEF(2). Οι MRAs διπλασίασαν τον κίνδυνο της υπερκαλιαιμίας αλλά μείωσαν στο μισό το κίνδυνο της υποκαλιαιμίας.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ και ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Oι Ευρωπαικές οδηγίες συνιστούν Τranscatheter edge to edge repair(M-TEER) μόνο σ ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Μυστήριο πάντως παραμένει γιατί το mitral clip δούλεψε στη μελέτη COAPT και απέτυχε στην MITRAL FR. Oι δυο παρακάτω μελέτες προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως σ αυτή τη πρόκληση.
RESHAPE-HF2 (Percutaneous repair of moderate-to-severe or severe functional mitral regurgitation in patients with symptomatic heart failure) trial
Η μελέτη με σημαντική Ελληνική συμμετοχή έδειξε ότι η χρήση MitraClip σε έδαφος ΚΑ με μέγιστη ανεκτή GDMT ήταν καλύτερη της μόνο GDMT στη μείωση νοσηλειών για ΚΑ και της θνητότητας στα 2 χρόνια(3,4) παρακολούθησης της συμπτωματικής ΚΑ με grade 3-4+ MR
The MATTERHORN (Multicenter Mitral Valve Reconstruction
for Advanced Insufficiency of Functional or Ischemic Origin) trial
H μελέτη έδειξε ότι η M-TEER σε συμπωματική σοβαρή λειτουργική MR σ ασθενείς με ΚΑ δεν είναι κατώτερη της χειρουργικής διόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας όσον αφορά τη κλινική αποτελεσματικότητα(5). Mία από τις κριτικές της μελέτης ήταν η απουσία ομάδας συντηρητικής αντιμετώπισης
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ(KM)
Screening ΚΜ
The ESC AF guidelines συνιστούν screening σε ηλικιωμένους ≥75 έτη ή στους υψηλού κινδύνου για ΑΕΕ. Δύο μελέτες έδειξαν ότι ο προ συμπτωματικός έλεγχος(screening) για ΚΜ σε ηλικιωμένους δεν μειώνει τα εγκεφαλικά.
STROKESTOP II (Randomised systematic NT-proBNP and ECG screening for atrial fibrillation) trial
Screening για ΚΜ σε μαζικό επίπεδο >75 ετών με τη χρήση ΗΚΓ και του βιοδείκτη NT-proBNP δεν αναγνώρισε περισσότερα περιστατικά ΚΜ για να προλάβει ισχαιμικά επεισόδια στα 5 χρόνια παρακολούθηση(6).
GUARD AF (ReducinG stroke by screening for UndiAgnosed atRial fibrillation in elderly inDividuals) trial
Η μελέτη που σταμάτησε πρόωρα έδειξε ότι η πρώιμη εντόπιση ΚΜ με ECG patch για 14 ημέρες σε >70 ετών δεν προλαμβάνει τα εγκεφαλικά ούτε μειώνει τις αιμορραγίες(7,8).
Αντιπηκτικά στη ΚΜ
EPIC CAD (Edoxaban versus Edoxaban with Antiplatelet Agent in Patients with Atrial Fibrillation and Chronic Stable Coronary Artery Disease) trial
Σε 562 αυξημένου κινδύνου ασθενείς με ΚΜ(μέσο CHA2DS2-VASc score 4.3 ) και σταθερή στεφανιαία νόσο (PCI 59%, CABG 6.5% ) η μονοθεραπεία με εντοξαμπάνη σχετίσθηκε με καλύτερο κλινικό όφελος σε σύγκριση με τον συνδυασμό εντοξαμπάνης- αντιαιμοπεταλιακού( 62% ασπιρίνη, 38% κλοπιδογρέλη)(9,10).
OCEANIC–AF trial
Το Asundexian (anti XI ανταγωνιστής) σε σύγκριση με την απιξαμπάνη σ ασθενείς με ΚΜ αυξημένου κινδύνου(mean CHA2DS2-VASc score 4.3±1.3) σχετίσθηκε με αυξημένη συχνότητα εγκεφαλικών αλλά λιγότερες αιμορραγίες(11). Με το ακρωνύμιο PACIFIC ήταν οι μελέτες με asudexian φάσης 2
Πρόληψη ΚΜ
TIGHT-K: (Relaxed Control vs. Tight Control of Potassium Levels to Prevent AFib After Cardiac Surgery) trial
Διαχρονικά η συχνότητα της ΚΜ μετά CABG δεν έχει μειωθεί παρ όλες τις προόδους και τα μέσα που έχουν δοκιμασθεί.
Ο στόχος της μελέτης ήταν η πρόληψη της ΚΜ μετα μεμονωμένο(isolated) CABG(12). Για aυτό τον σκοπό σχεδιάσθηκε η σύγκριση χαλαρής στρατηγική χορηγώντας συμπληρώματα Κ όταν τα επίπεδα του Κ ήταν πολύ χαμηλά( <4.5 mEq/L or 3.6 mEq/L) έναντι στενής στρατηγικής. Οσον αφορά το πρωτοπαθές καταληκτικό σημείο (επιβεβαιωμένο με ΗΚΓ επεισόδιο νέας έναρξης ΚΜ σε 5 ημέρες από το χειρουργείο) οι συχνότητες ήταν ίδιες στη στενή και χαλαρή ομάδα (26.2% vs 27.8%).
SHAM PIV trial
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο σε Ευρώπη και USA εκτελούνται περίπου 50,000 to 75,000 AF ablations. To ablation της ΚΜ στις πνευμονικές φλέβες είναι αποτελεσματικό και το όφελος όσον αφορά το AF φορτίο, ποιότητα ζωής και συμπτώματα(13). Η μελέτη μιμήθηκε την ORBITA πού έχει μελετήσει την PCI για παρόμοιους λόγους.
ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ
SENIOR RITA (Older Patients with Non–ST-Segment Elevation Myocardial Infarction Randomized Interventional Treatment ) trial
Σε 1518 ηλικιωμένους (>75 ετών μέση 82 έτη, μισές γυναίκες,1/3 εύθραυστοι) ασθενείς με NSTEMI η επεμβατική στρατηγική(στεφανιογραφία, επαναγγείωση) ήταν μεν ασφαλής αλλά δεν κατέληξε σε μικρότερο κίνδυνο ΚΑ θανάτου ή μη θανατηφόρου ΕΜ σε σύγκρισή με τη συντηρητική στρατηγική σε βάθος χρόνου παρακολούθησης 4 ετών(25.6% vs 26.3% )14 .
ABYSS (Assessment of Beta-Blocker Interruption 1 Year after an Uncomplicated Myocardial Infarction on Safety and Symptomatic Cardiac Events Requiring Hospitalization) trial
Η μελέτη έδειξε ότι η διακοπή των β-blockers 6 μήνες μετα ανεπίπλεκτο ΕΜ με ΚΕ >50 (διάμεσο 60%) δεν είναι κατώτερη τη συνέχισης των(15,16). Η διακοπή τους δεν βελτίωσε τη ποιότητα ζωής και σχετίσθηκε με αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών. Ο διάμεσος χρόνος μεταξύ ΕΜ και τυχαιοποίησης ήταν 2.8 έτη. Σ αυτού του είδους ασθενείς η χορήγηση β αποκλειστών πρέπει να εξατομικεύεται
ΜΗΧΑΝΙΚΉ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ mechanical circulatory support (MCS) σε STEMI με KAΡΔΙΟΓΕΝΕΣ SHOCK(CS)
Mετα ανάλυση 9 μελετών σε επίπεδο ασθενών έδειξε ότι η πρώιμη χρήση MCS σε επαναγγειωμένους ασθενείς με STEMI και καρδιογενές shock δεν βελτίωσε τη ολική θνητότητα στους 6 μήνες. Οι ασθενείς χωρίς υποξαιμική εγκεφαλική βλάβη ωφελήθηκαν.(17) Ολες οι συσκευές σχετίσθηκαν μα αυξημένες αιμορραγικές και αγγειακές επιπλοκές.
REC–CAGEFREE I
Στη μελέτη από τη Κίνα τα μπαλόνια με φάρμακο drug-coated balloon δεν επέτυχαν μη κατωτερότητα στη σύγκριση με τα DES στα 2 χρόνια παρακολούθησης(18). Το εύρημα σημαίνει ότι τα DES πρέπει να παραμείνουν η θεραπεία εκλογής σ ασθενείς με de novo, και όχι πολύπλοκη στεφανιαία νόσο
OCCUPI trial
Ta αποτελέσματα της μελέτης από την Κορέα έδειξαν ότι η καθοδηγούμενη με OCT-PCI σε πολύπλοκες βλάβες υπερέχει της PCI καθοδηγούμενα από ΣΦ σε ένα χρόνο παρακολούθησης(19). Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο ischemia-driven target lesion revascularization. Το περισσότερο σκιαγραφικό και η μεγαλύτερη διάρκεια της επέμβασης ήταν το τίμημα.
TAVI
NOTION (Nordic Aortic Valve Intervention) 3 trial
Περίπου οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε TAVI έχουν ταυτόχρονα και ΣΝ και κλασσικά είναι ασυμπτωματικοί. Το 10-20% των ασθενών υποβάλλεται σε PCI. O χρόνος (timing)(πριν-στη διέρκεια-μετά) που θα διενεργηθεί η επαναγγείωση παραμένει αδιευκρίνιστος.
Η μελέτη έδειξε ότι είναι προτιμότερο η PCI να προηγηθεί της TAVI με το όφελος να προέρχεται από τη μείωση του ΕΜ και επείγουσας επαναγγείωσης στα 2 χρόνια παρακολούθησης(20). Η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση την ηλικία του ασθενούς, τις συ νοσηρότητες, το προσδόκιμο επιβίωσης και τον αιμορραγικό τους κίνδυνο.
POPular PAUSE TAVI (Periprocedural Continuation versus Interruption of Oral Anticoagulant Drugs during Transcatheter Aortic Valve Implantation) trial
Η μελέτη noninferiority έδειξε ότι oι ασθενείς που θα υποβληθούν σε TAVI και ήδη λαμβάνουν αντιπηκτικά μπορούν να τα συνεχίσουν περιεπεμβατικά(21). To σύνθετο καταληκτικό σημείο καρδιαγγειακά επεισόδια αι αιμορραγίες ήταν το ίδιο στις 30 ημέρες παρ οτι λιγο περισσότερες οι τελευταίες στην ομάδα που δεν διέκοψαν.
MH ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
ASSURE (Aspirin in Patients With Drug-Eluting Stents Undergoing Noncardiac Surgery) trial.
Mεταξύ 1010 ασθενών με ιστορικό ΡCI με DES > 1 έτος που υποβλήθηκαν σε προγραμματισμένες χαμηλού-ενδιάμεσου κινδύνου μη καρδιακές επεμβάσεις δεν διαφάνηκε διαφορά μεταξύ των ασθενών που συνέχισαν ή διέκοψαν προσωρινά για 5 ημέρες τη ασπιρίνη περ εγχειρητικά στις 30 ημέρες παρακολούθηση(22,23).
STOP OR NOT trial
H διακοπή <48 ώρες ή η συνέχιση αναστολέων του συστήματος ρενίνης – αγγειοτενσίνης(ACE, ARB) πριν μεγάλα μη καρδιακά χειρουργεία δεν έχει διαφορά στις μετεγχειρητικές καρδιαγγειακές επιπλοκές στις 28 ημέρες παρακολούθηση(24). Η συνέχιση των σχετίσθηκε με υπόταση που ήταν βραχείας διάρκειας. Τελικά την απόφαση θα τη πάρουν μαζί γιατρός -ασθενή.
SCOFF trial Όχι νηστικοί πριν το αιμοδυναμικό εργαστήριο.
Οι τρέχουσες οδηγίες για τα άτομα που οδηγούνται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο συνιστούν νηστεία 6 ωρών για στερεά τροφή και 2 ώρες για υγρά. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 716 patients (μέση ηλικία 69 έτη, 35% γυναίκες) που οδηγήθηκαν στο εργαστήριο για ΣΦ, PCI ή εμφύτευση συσκευών. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν είτε σε νηστεία πριν την εξέταση( 6 ώρες στερεά, 2 ώρες υγρά) ή να πάρουν το γεύμα ως συνήθως(25). Ta αποτελέσματα της μελέτης SCOFF έρχονται να προστεθούν σε παρόμοια δεδομένα και που σημαίνει ότι ήρθε καιρός να αλλάξουν οι οδηγίες όσον αφορά το χρόνο νηστείας πριν τις επεμβάσεις στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 3 είναι οι προγνωστικοί παράγοντες
Σύμφωνα με ανάλυση της Women’s Health Study η μέτρηση 3 βιοδεικτών (LDL- c, high-sensitivity C-reactive protein και , and lipoprotein(a)) προβλέπει 30ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο(26). Η μέτρηση των βιοδεικτών έγινε τη περίοδο 1992-95 όταν ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών ήταν 55 έτη. Ένα από τα προβλήματα της μελέτης είναι η καλή υγεία των συμμετεχόντων λευκών γυναικών( 25% υπέρταση, 12% καπνίστριες, 2.5% διαβήτη και mean BMI 25.9 kg/m2) ). Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν από την αντιμετώπιση των βιοδεικτών προκύψει όφελος(27).
HELIOS B (Τransthyretin amyloidosis, also called ATTR amyloidosis) trial .
Mεταξύ ασθενών με ATTR-CM, η θεραπεία με vutrisiran σε σύγκριση με placebo μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία επεισόδια. Επίσης διατήρησε τη λειτουργική ικανότητα και τη ποιότητα ζωής(28).
ΥΠΕΡΤΑΣΗ: όλα για τη συμμόρφωση
BedMed and BedMed–Frail RCTs: Δεν έχει σημασία πότε θα πάρεις το αντιυπερτασικό φάρμακο. Οι μελέτες που δεν έχουν δημοσιευτεί έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα με τη μελέτη ΤΙΜΕ (Lancet 2022; 400: 1417–25). Δεν υπάρχει όφελος από τη βραδινή λήψη των φαρμάκων. Η συμβολή συνεπώς στους ασθενείς είναι να παίρνουν τα αντιυπερτασικά τους φάρμακα σε ταχτικό χρονικό διάστημα που τους βολεύει και που το θυμούνται καλύτερα.
GMRx2 trials Συνδυασμός τριών ουσιών telmisartan, amlodipine, and indapamide σε μικρές δόσεις σ ένα χάπι. Και όλα αυτά για βελτίωση της συμμόρφωσης!
Η πρώτη μελέτη σχεδιάσθηκε να αξιολογήσει τη δραστικότητα και ασφάλεια πολύ μικρής και μικρής δόσης πολυφαρμάκων σε σύγκριση με placebo σε 295 ασθενείς με χαμηλή-μέτρια υπέρταση. Η μέση ΑΠ που μετρήθηκε στα ιατρεία ήταν 138/86 mm Hg. Τα άτομα με συστολική ΑΠ μετρημένη στο σπίτι 130-154 mm Hg τυχαιοποιήθηκαν σε ¼ ,1/2 τριπλής ή placebo. Σε πληθυσμό με ήπια προς μέτρια υπέρταση έδειξαν καλή ανοχή με ανάλογες μειώσεις της ΑΠ.
Στη δεύτερη active controlled trial(έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Lancet), οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμβολή του κάθε ουσίας ξεχωριστά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και ανοχή σε 1295 υπερτασικούς ασθενείς συγκρίνοντας τη δράση της χαμηλής και standard δόσης πολυφαρμάκων(polypill) με 3 άλλους διπλούς συνδιασμούς αντιυπερτασικών (amlodipine-indapamide, telmisartan-indapamide, telmisartan-amlodipine). Συνολικά η τριπλή θεραπεία ήταν ανώτερη όλων των διπλών συνδυασμών.
VERONICA trial
Μελέτη από τη Νιγηρία που και αυτή συνέκρινε την ασφάλεια και ανοχή του τριπλού συνδυασμού(1/4 – ½- standard σχήμα GMRx2 ((10/1.25/0.625 mg; 20/2.5/1.25 mg; and 40/5/2.5 mg) με τη κλασσική αγωγή σε Αφρικανούς με αρρύθμιστη υπέρταση είχε τα ίδια καλά αποτελέσματα(31).
Βιβλιογραφία
- Solomon SD,McMurray JJ, Vaduganathan M, et al., for the FINEARTS-HF Committees and Investigators. Finerenone in Heart Failure With Mildly Reduced or Preserved Ejection Fraction. N Engl J Med 2024;Sep 1:[Epub ahead of print]
- Jhund PS, Talebi A, Henderson AD, et al. Mineralocorticoid receptor antagonists in heart failure: an individual patient level meta-analysis. Lancet 2024; 404:1119-31
- Anker SD, Friede T, von Bardeleben RS, et al., for the RESHAPE-HF2 Investigators. Transcatheter Valve Repair in Heart Failure With Moderate to Severe Mitral regurgitation. N Engl J Med 2024;Aug 31:[Epub ahead of print].
- Ponikowski P, Friede T, von Bardeleben RS, et al. Hospitalization of Symptomatic Patients With Heart Failure and Moderate to Severe Functional Mitral Regurgitation Treated With MitraClip: Insights From RESHAPE-HF2. J Am Coll Cardiol 2024; Aug 31:[Epub ahead of print]
- Baldus S, Doenst T, Pfister R, et al., for the MATTERHORN Investigators. Transcatheter Repair Versus Mitral-Valve Surgery for Secondary Mitral Regurgitation. N Engl J Med 2024;Aug 31:[Epub ahead of print]
- Gudmundsdottir KK, Svennberg E, MD,Friberg L, et al. Randomized Invitation to Systematic NT-proBNP and ECG Screening in 75 Year Olds to Detect Atrial Fibrillation -STROKESTOP II. Circulation 2024 epub ahead of print
- Lopes RD, Atlas SJ, Go AS, et al. Effect of Screening for Undiagnosed Atrial Fibrillation and on Stroke Prevention. JACC xx xxx-xxx.
- Daniel E. Singer, MD, Steven J. Atlas, MD, MPH, Alan S. Go Atrial Fibrillation Burden on a 14-Day ECG Monitor: Findings from the GUARD-AF Trial Screening Arm JACC 24
- Cho MS, Kang DY, Ahn JM, et al., for the EPIC-CAD Investigators. Edoxaban Antithrombotic Therapy for Atrial Fibrillation and Stable Coronary Artery Disease. N Engl J Med 2024;Sep 1:[Epub ahead of print].
- Editorial: Lip GY. Atrial Fibrillation and Stable Coronary Artery Disease. N Engl J Med 2024;Sep 1:[Epub ahead of print]
- J.P. Piccini, M.R. Patel, J. Steffel, K. Ferdinand et al. Asundexian versus Apixaban in Patients with Atrial Fibrillation. N Engl J Med 2024 epub ahead of print
- O’Brien Β, Campbell NG, Allen E, et al. Potassium Supplementation and Prevention of Atrial Fibrillation After Cardiac Surgery The TIGHT K Randomized Clinical Trial, JAMA 2024 epub ahead of print
- Dulai R, Sulke N, Freemantle N, et al. Pulmonary vein isolation vs sham intervention in symptomatic atrial fibrillation: the SHAM-PVI randomized trial. JAMA 2024;Epub ahead of print
- Kunadian V, Mossop H, Shields C, et al., for the BHF SENIOR-RITA Trial Team and Investigators. Invasive Treatment Strategy for Older Patients With Myocardial Infarction. N Engl J Med 2024;Sep 1:[Epub ahead of print].
- Silvain J, Cayla G, Ferrari E, et al., for the ABYSS Investigators of the ACTION Study Group. Beta-Blocker Interruption or Continuation After Myocardial Infarction. N Engl J Med 2024;Aug 30:[Epub ahead of print].
- Editorial: Jernberg T. Routine Beta-Blockers in Secondary Prevention — Approaching Retirement? N Engl J Med 2024;Aug 30:[Epub ahead of print]
- Thiele H, Møller JE, Henriques JP, et al., on behalf of the MCS Collaborator Scientific Group. Temporary Mechanical Circulatory Support in Infarct-Related Cardiogenic Shock: An Individual Patient Data Meta-Analysis of Randomized Trials With 6-Month Follow-Up. Lancet 2024; 404: 1019-28
- Gao C, He X, Ouyang F, et al., for the REC-CAGEFREE I Investigators. Drug-coated balloon angioplasty with rescue stenting versus intended stenting for the treatment of patients with de novo coronary artery lesions (REC-CAGEFREE I): an open-label, randomized, non-inferiority trial. Lancet 2024;404:1040-50
- Hong SJ, Lee SJ, Lee SH, et al., for the OCCUPI Investigators. Optical coherence tomography-guided versus angiography-guided percutaneous coronary intervention for patients with complex lesions: an investigator-initiated, multicenter, randomized, open-label, superiority trial in South Korea. Lancet 2024;404: 1029-39.
- Lønborg J, Jabbari R, Sabbah M, et al., for the NOTION-3 Study Group. PCI in Patients Undergoing Transcatheter Aortic-Valve Implantation. N Engl J Med 2024;Aug 31:[Epub ahead of print]
- van Ginkel DJ, Bor WL, Aarts HM, et al., for the POPular PAUSE TAVI Investigators. Continuation versus Interruption of Oral Anticoagulation during TAVI. N Engl J Med 2024;Aug 31:[Epub ahead of print]
- Kang DY, Lee SH, Lee SW, et al. Aspirin Monotherapy versus No Antiplatelet Therapy in Stable Patients with Drug-eluting Coronary Stents Undergoing Low-to-intermediate Risk Non-cardiac Surgery (ASSURE DES). J Am Coll Cardiol. 2024 epub ahead of print
- Editorial. Dominick J. Angiolillo Management of Antiplatelet Therapy After Coronary Stenting in Patients Requiring Non-Cardiac Surgery JACC 2024
- Legrand M, Falcone J, Cholley B, et al., for the Stop-or-Not Trial Group. Continuation vs Discontinuation of Renin-Angiotensin System Inhibitors Before Major Noncardiac Surgery: The Stop-or-Not Randomized Clinical Trial. JAMA 2024;Aug 30
- David Ferreira Jack Hardy, William Meere, Lloyd Butel-Simoes et al. Fasting vs no fasting prior to catheterisation laboratory procedures: the SCOFF trial. Eur Heart J 2024 advance
- Ridker PM, Moorthy MV, Cook NR, et al. Inflammation, cholesterol, lipoprotein(a), and 30-year cardiovascular outcomes in women. N Engl J Med. 2024;Epub ahead of print.
- Blumenthal RS, Martin SS. Prevention of cardiovascular disease — don’t stop thinking about tomorrow. N Engl J Med. 2024;Epub ahead of print
- Fontana M, Berk JL, Gillmore JD, et al., for the HELIOS-B Trial Investigators. Vutrisiran in Patients With Transthyretin Amyloidosis With Cardiomyopathy. N Engl J Med 2024;Aug 30:[Epub ahead of print]
- Rodgers Α, Abdul Salam , Aletta E. Schutte et al. .Efficacy and Safety of a Novel Low-Dose Triple Single-Pill Combination Compared With Placebo for Initial Treatment of Hypertension. JACC 2024 in press
- Εditorial. Oyere K. Onuma Treating Hypertension With a Single (Combination) Pill: Changing the Paradigm. JACC 2024
- Ojji DB, Salam A, Sani MU, et al. Low-dose triple-pill vs standard-care protocols for hypertension treatment in Nigeria: a randomized clinical trial. JAMA. Published August 31, 2024. doi:10.1001/jama.2024.18080