Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων: Όχι στον απρόσωπο προσωπικό γιατρό

Έντονη κριτική ασκεί η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων σε ανακοίνωση της για το πρόγραμμα «Προσωπικός Ιατρός». Πέρα από τα διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος, λάθος μηνύματα  όπως το «γραφτείτε όπως σε όποιον νάναι και όπως νάναι», σύμφωνα με την ένωση έρχονται σε αντίθεση με το νόημα του προσωπικού γιατρού.

Παρά το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητη η μεταρρύθμιση, προκύπτουν αρκετά προβλήματα  καθώς  «γίνεται μια προσπάθεια συμπλήρωσης του δικτύου ιατρώνπου ήταν ελλιπές, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο ελλειμματικό δίκτυο» τονίζει Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων. Στο δίκτυο αυτό επιχειρείται να μπουν ιδιώτες με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον παρόλο που η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική. Ο δισταγμός αρχίζει από την έλλειψη περιορισμού στην επισκεψιμότητα, τον μειωμένο χρόνο για ιατρική εξέταση, την δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου, χρονικά διαστήματα αδειών κ.ά.

Η ένωση διαμαρτύρεται ότι  «όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών» καθώς εκεί που τα ιατρεία εξυπηρετούσαν ατομικά μετατρέπονται σε «ιατρεία μαζικής ιατρικής». Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ένωση, πρέπει να λάβει υπόψιν του την αγωνία των αυτοαπασχολούμενων για «διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους».

Προσπάθεια εγγραφής πολιτών

Για «επικοινωνιακό αλαλούμ» κάνει λόγο η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων, σχολιάζοντας πως «η εγγραφή των πολιτών σε ένα ήδη προβληματικό δίκτυο που δεν παρέχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού είναι εξ ’ορισμού προβληματική». Ανασταλτικά λειτουργεί κατά την ένωση η επιβολή  προστίμου δημιουργώντας μεγάλη σύγχυση και «ανασφάλεια σε χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους αγωνιώντας μήπως και αποκλειστούν από το σύστημα». Σθεναρή είναι η αντίσταση όσων «είχαν μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με ιατρούς». Η στάση των εκπροσώπων του υπουργείου που απαντούν με  άνεση «αλλάξτε ιατρό» δεν βοηθά τους πολίτες, σύμφωνα με την ένωση. «Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι ο ιατρός τους που θα απευθύνονται για ζητήματα υγείας και από την άλλη το υπουργείο διατείνεται ότι είναι εντελώς τυπικό αρκεί να γραφτείς όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι καταλύοντας το ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ιατρού». Αντικρουόμενη από το ίδιο το περιεχόμενο της μεταρρύθμιση θεωρεί ότι είναι η ένωση η υποχρεωτική εγγραφή σε ουσιαστικά  «απρόσωπους» προσωπικούς ιατρούς, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλους ιατρούς.

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση ότι «o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος νευρολόγος κ.ά.» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.  Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων υποστηρίζει ότι «το νέο αυτό σύστημα έχει αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο παραβιάζοντας επαγγελματικά δικαιώματα, κανόνες δεοντολογίας και την κοινή λογική, επιστρατεύοντας ειδικότητες εκτός αντικειμένου να διαχειριστούν προβλήματα για τα οποία ελάχιστη εμπειρία έχουν».  Η ένωση ζητά από το Υπουργείο Υγεία να συνδιαλλαχθεί με τα επαγγελματικά θεσμικά όργανα των Ιατρών ουσιαστικά και όχι για  επικοινωνιακούς λόγους.

Πηγή: https://virus.com.gr/epaggelmatiki-enosi-pathologon-ochi-ston-aprosopo-prosopiko-giatro/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες