Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων: Όχι στον απρόσωπο προσωπικό γιατρό

Έντονη κριτική ασκεί η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων σε ανακοίνωση της για το πρόγραμμα «Προσωπικός Ιατρός». Πέρα από τα διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος, λάθος μηνύματα  όπως το «γραφτείτε όπως σε όποιον νάναι και όπως νάναι», σύμφωνα με την ένωση έρχονται σε αντίθεση με το νόημα του προσωπικού γιατρού.

Παρά το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητη η μεταρρύθμιση, προκύπτουν αρκετά προβλήματα  καθώς  «γίνεται μια προσπάθεια συμπλήρωσης του δικτύου ιατρώνπου ήταν ελλιπές, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο ελλειμματικό δίκτυο» τονίζει Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων. Στο δίκτυο αυτό επιχειρείται να μπουν ιδιώτες με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον παρόλο που η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική. Ο δισταγμός αρχίζει από την έλλειψη περιορισμού στην επισκεψιμότητα, τον μειωμένο χρόνο για ιατρική εξέταση, την δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου, χρονικά διαστήματα αδειών κ.ά.

Η ένωση διαμαρτύρεται ότι  «όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών» καθώς εκεί που τα ιατρεία εξυπηρετούσαν ατομικά μετατρέπονται σε «ιατρεία μαζικής ιατρικής». Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ένωση, πρέπει να λάβει υπόψιν του την αγωνία των αυτοαπασχολούμενων για «διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους».

Προσπάθεια εγγραφής πολιτών

Για «επικοινωνιακό αλαλούμ» κάνει λόγο η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων, σχολιάζοντας πως «η εγγραφή των πολιτών σε ένα ήδη προβληματικό δίκτυο που δεν παρέχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού είναι εξ ’ορισμού προβληματική». Ανασταλτικά λειτουργεί κατά την ένωση η επιβολή  προστίμου δημιουργώντας μεγάλη σύγχυση και «ανασφάλεια σε χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους αγωνιώντας μήπως και αποκλειστούν από το σύστημα». Σθεναρή είναι η αντίσταση όσων «είχαν μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με ιατρούς». Η στάση των εκπροσώπων του υπουργείου που απαντούν με  άνεση «αλλάξτε ιατρό» δεν βοηθά τους πολίτες, σύμφωνα με την ένωση. «Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ιατρός. Όλοι νομίζουν ότι θα είναι ο ιατρός τους που θα απευθύνονται για ζητήματα υγείας και από την άλλη το υπουργείο διατείνεται ότι είναι εντελώς τυπικό αρκεί να γραφτείς όπου να ‘ναι σε όποιον να ‘ναι καταλύοντας το ουσιαστικό νόημα του προσωπικού ιατρού». Αντικρουόμενη από το ίδιο το περιεχόμενο της μεταρρύθμιση θεωρεί ότι είναι η ένωση η υποχρεωτική εγγραφή σε ουσιαστικά  «απρόσωπους» προσωπικούς ιατρούς, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλους ιατρούς.

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση ότι «o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος νευρολόγος κ.ά.» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.  Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων υποστηρίζει ότι «το νέο αυτό σύστημα έχει αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο παραβιάζοντας επαγγελματικά δικαιώματα, κανόνες δεοντολογίας και την κοινή λογική, επιστρατεύοντας ειδικότητες εκτός αντικειμένου να διαχειριστούν προβλήματα για τα οποία ελάχιστη εμπειρία έχουν».  Η ένωση ζητά από το Υπουργείο Υγεία να συνδιαλλαχθεί με τα επαγγελματικά θεσμικά όργανα των Ιατρών ουσιαστικά και όχι για  επικοινωνιακούς λόγους.

Πηγή: https://virus.com.gr/epaggelmatiki-enosi-pathologon-ochi-ston-aprosopo-prosopiko-giatro/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες