ΕΟΠΥΥ: Clawback έως 58% το μήνα Ιανουάριο

Από μηδέν έως 58% κυμαίνεται το Clawback του Ιανουαρίου του 2023. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε αναλυτικά ανα κατηγορία την αυτόματη επιστροφή δαπάνης για τις υπηρεσίες υγείας και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς και τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής, με  κάποιες  υποκατηγορίες να αγγίζουν καυτά ποσοστά για την τσέπη των παρόχων.

Αναλυτικά, το 50% ξεπέρασε στην κατηγορία υγειονομικό υλικό η υποκατηγορία «υλικά σακχαρώδη διαβήτη- αντλία ινσουλίνης και αναλώσιμα» με μηνιαίο όριο 416.666,67 και ποσοστό επιστροφής 58,03%. Αρκετά υψηλά είναι το clawback στα «λοιπά υγειονομικά υλικά» στην κατηγορία του διαβήτη με  μηνιαίο όριο 1.887.500,00 και ποσοστό επιστροφής 37,09%. Άξιο αναφοράς είναι ότι μεγάλη φαίνεται πως εξακολουθεί να είναι η ζήτηση του υγειονομικού υλικού για τον διαβήτη, αφού για τον τρέχοντα μήνα η υποβληθείσα  δαπάνη ανέρχεται στα 992.720,15 ευρώ, αλλά στον προϋπολογισμό του 2023 το όριο δαπανών για τα εν λόγω αναλώσιμα μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2022 και συγκεκριμένα για την υποκατηγορία αντλία ινσουλίνης και αναλώσιμα  το όριο δαπανών συνολικά για το έτος έπεσε στα 5.000.000 ευρώ από 9.000.000 πέρυσι.

Στην κατηγορία  πρόσθετη περίθαλψη την ανιούσα έλαβε το ποσοστό επιστροφής  43,90% στην υποκατηγορία «ορθοπαιδικά» με μηνιαίο όριο 529.166,67. Εάν και σε αυτή την  υποκατηγορία η υποβληθείσα δαπάνη συνεχίσει το επόμενο διάστημα να κυμαίνεται στα  943.281,35 όπως τον Ιανουάριο, πολύ σύντομα σχεδόν στο εξάμηνο αυτή θα ξεπεράσει τα 5.668.000 και θα πλησιάζει απειλητικά τα όρια που έθεσε ο οργανισμός για όλο το έτος, δηλαδή τα 6.350.000.

Υψηλά κυμαίνεται και το ποσοστό 36,89% στην υποκατηγορία «ορθοπαιδικά βαριάς κινητικής αναπηρίας». Επίσης, στην κατηγορία «υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών», η υποκατηγορία νοσήλια με μηνιαίο όριο 16.516.666, 67 ευρώ ανήλθε στο 39,54% clawback. Αντίθετα, μηδενική επιστροφή έχουν τα νοσήλια ειδικών παθολογικών και ειδικών επεμβάσεων.  Σχετικά υψηλά είναι και το clawback για τις ΜΕΘ νεογνών με ποσοστό 20,60%.

Στην κατηγορία υπηρεσιών κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας το ποσοστό επιστροφής 21.38%  θα καταβάλουν οι πάροχοι της υποκατηγορίας «κλειστής περίθαλψης». Στην κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων το υψηλότερο ποσοστό κατέχει η υποκατηγορία «μαστογραφία» με 35,34%, ακολουθούν οι υποκατηγορίες  «εξετάσεις βιολογικών υλικών» με ποσοστό 31,23% και «πολυδιαγνωστικές εξετάσεις για CA μαστού» με 29,35%, έπονται τα «υπερηχογραφήματα  λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων»  με 28,94%, «διαγνωστικό ραδιοφάρμακο» με ποσοστό 28,92 % και λοιπές εξετάσεις και πράξεις ομοίως, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό «μέτρησης οστικής πυκνότητας» με 28,46%.

Άξιο λόγου είναι ότι η κατηγορία «ιατρικές υπηρεσίες» με μηνιαίο όριο 5.083.333, 33 ευρώ έχουν μηδενικό ποσοστό, όπως και στις υπηρεσίες αιμοκάθαρσης η υποκατηγορία για την περιτοναϊκή κάθαρση, αλλά και στην κατηγορία υγειονομικό υλικό η υποκατηγορία «Υλικά Σακχαρώδη Διαβήτη- Συστήματα Καταγραφής Γλυκόζης» καθώς και στην κατηγορία πρόσθετη περίθαλψη οι υποκατηγορίες «αναπνευστικά-ειδικός νεφαλοποιητής για κυστική ίνωση» και «προσθέσεις και λοιπά». Ελάχιστο clawback εμφανίζουν και τα οπτικά με 0,2%.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις υποκατηγορίες:

Πηγή: https://virus.com.gr/eopyy-clawback-eos-58-to-mina-ianoyario/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες