ΕΟΦ: Βιταμίνη αλλοιώνει τις εξετάσεις για τον θυρεοειδή

Επίδραση στις εξετάσεις του θυρεοειδή ενδέχεται να έχει η ευρέως χρησιμοποιούμενη βιταμίνη βιοτίνη, η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Ψευδώς αυξημένες ή ψευδώς μειωμένες ενδέχεται να είναι οι τιμές στις εξετάσεις  για τον θυρεοειδή, σε όσους λαμβάνουν συγκεκριμένη βιταμίνη, του συμπλέγματος βιταμινών Β, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του προς τους γιατρούς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με επιστολή τους οι επιστήμονες του ΕΟΦ τονίζουν πως η βιοτίνη, ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, που βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης – στρεπταβιδίνης.

Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης.

Ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα κι αυτό
μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση.

Εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης, αναφέρει ο ΕΟΦ.

ΕΟΦ: Τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί

Οι γιατροί καλούνται να ρωτούν τακτικά τους ασθενείς τους σχετικά με τη χρήση βιοτίνης, προτού τους ζητήσουν να υποβληθούν σε εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς.

«Εάν ένας ασθενής λαμβάνει βιοτίνη, ενημερώστε το εργαστηριακό προσωπικό προτού ζητήσετε τις εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δοκιμασίες», τονίζει στην επιστολή του ο ΕΟΦ.

Επίσης, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σύσταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και/ή το εργαστηριακό προσωπικό εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη.

Τέλος, πρέπει να καθίστανται ενήμεροι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/eof-vitamini-alloionei-tis-eksetaseis-gia-ton-thyreoeidi-nees-odigies/166785/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες