ΕΟΦ: Τα 233 φάρμακα που είναι σε έλλειψη – 47 σε μόνιμη και έκτακτη κάλυψη

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα.

Αυξητική είναι η τάση στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Μάρτιο υπήρξε πρόβλημα με 233 φάρμακα, έναντι 193 φαρμάκων τον Φεβρουάριο και 109 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στον κατάλογο με τις τρέχουσες ελλείψεις, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνονται 186 φάρμακα “περιορισμένης διαθεσιμότητας”, εκ των οποίων τα 126 διατίθενται από τα φαρμακεία, τα 6 είναι μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), τα 40 νοσοκομειακά, τα 4 εμβόλια και τα 10 σκιαγραφικά.

Υπάρχουν, επίσης, 47 φάρμακα “μόνιμης και έκτακτης κάλυψης”, τα περισσότερα εκ των οποίων διατίθενται από φαρμακεία και νοσοκομεία.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις σε “παράλληλες” εξαγωγές φαρμάκων σε ευρωπαϊκές κυρίως χώρες. Σε πρόσφατη εκδήλωση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς κατήγγειλε πως έχει στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές στη Γερμανία φαρμάκων όσο αυτά βρίσκονταν σε απαγόρευση εξαγωγών.

“Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά”, είπε και πρόσθεσε:

“Αποθήκη που έβγαλε φάρμακο ενώ ήταν απαγορευμένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να κλείσει. Να την κλείσει δια παντός. Διότι τα στοιχεία που έχουμε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερμανία και διαπιστώσαμε από διασταυρώσεις ότι είναι μια πραγματικότητα”.

Στην καταγγελία τοποθετήθηκε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, το οποίο κάλεσε τον κ. Βαλτά να καταθέσει στοιχεία:

“Τελικά, υπάρχει σκούπα στην οποία συμμετέχουν και  Φαρμακεία; Διότι μέχρι πρότινος ισχυριζόταν το αντίθετο”, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΣΦ.

Οι φαρμακαποθηκάριοι καλούν τον πρόεδρο του ΠΦΣ να υλοποιήσει τις απειλές του, κόβοντας ποδάρια φαρμακοποιών:

“Μήπως γνωρίζει και από που προμηθεύτηκε ο εν λόγω παράνομος τα σκευάσματα που εξήγαγε; Διότι αν – λέμε αν – τα αγόρασε μέσω ‘σκούπας’ από τα φαρμακεία, τότε του παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιήσει άμεσα τις δηλώσεις του και να…κόψει ποδάρια”…

Ο ΠΣΦ καλεί τον πρόεδρο του ΠΦΣ να κοινοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε να συνδράμουν όλοι, με κάθε μέσο, σε αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον Πληροφορίες

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/123667/eof-ta-233-farmaka-poy-einai-se-elleipsh-47-se-monimh-kai-ektakth-kalypsh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες