ΕΟΦ: 3 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες από τα εμβόλια

ΕΟΦ: Δηλώθηκαν 63 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΦ για τους θανάτους και τις παρενέργειες από τα εμβόλια του COVID

Ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε σήμερα τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ανεπιθύμητες ενεργειών των εμβολίων κατά της covid που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό την περασμένη χρονιά το 2022. Οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο άλλωστε έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας.

Πρόκειται όπως αναφέρει ο ΕΟΦ για τη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και το σύνολο των αναφορών έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance).

Βάση των ίδιων στοιχείων το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1.633 (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι εκ των οποίων οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Δείτε ΕΔΩ τον σχετικό πίνακα του ΕΟΦ

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι δόσεις εμβολίων για την Covid που έχουν χορηγηθεί το 2022 στη χώρα μας είναι:

COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772

SPIKEVAX (Moderna): 278.123

VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0

JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128

NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Στην ίδια έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δηλωθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ.

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ είναι από δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Πώς κατατάσσονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

ΠΗΓΗ: ΕΟΦ, http://medispin.blogspot.com/2023/04/63-1633.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες