back to top

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι

Ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι. Ο Οργανισμός παραθέτει κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που εκείνη την ημέρα καταναλώνονται περισσότερο.

Βάψιμο αυγών

  • Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρούμε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  • Εάν επιθυμούμε να καταναλώνουμε τα αυγά που βάψαμε, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Διατηρούμε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Ψήσιμο κρέατος

Το κρέας θα πρέπει να υποστεί απόψυξη ακολουθώντας τα σωστά βήματα:

  • Η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
  • Θα πρέπει να γίνεται απόψυξη του αιγοπρόβειου κρέατος τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
  • Διατηρούμε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Συγκεκριμένα, το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία <4oC.
  • Το μαριναρισμένο κρέας θα πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.
  • Το κρέας θα πρέπει να ψήνεται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160oC. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63oC και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
  • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες.
  • Όταν λαμβάνουμε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωνόμαστε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώνουμε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι >32oC). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετούμε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4oC, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74oC.

Κανόνες υγιεινής

  • Είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό των τροφίμων.
  • Απαραίτητο είναι να χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Επίσης, αναγκαίνο είναι να χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας και εργαλεία για ωμά κρέατα, με ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του κοτόπουλου καθώς επίσης διαφορετικές επιφάνειες για τα υπόλοιπα τρόφιμα (ωμά λαχανικά κλπ.).

Πηγή: https://virus.com.gr/eody-odigies-gia-tin-katanalosi-trofon-sto-paschalino-trapezi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σημαντική αύξηση στους ασθενείς με πρώιμο στάδιο καρκίνου του στομάχου χάρη στην έγκαιρη διάγνωσή τους

Σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις πρώιμου σταδίου καρκίνου του στομάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε κατά την περίοδο 2004-2021. Η αύξηση υπολογίζεται περίπου στο 53%, σύμφωνα...

Μεταρρυθμίσεις σε ηλεκτρονικά ραντεβού και επείγοντα ανανεώνουν σταδιακά το ΕΣΥ

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εφαρμογής finddoctors.gov.gr για τα ηλεκτρονικά ραντεβού κατά τον πρώτο μήνα της λειτουργίας της - Οι αλλαγές στα Επείγοντα που...

Κολπική μαρμαρυγή: Οι παράγοντες κινδύνου και οι οδηγίες για την κατάλυση

Γιατί όμως προτείνεται τώρα η σε πρώτη φάση αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με κατάλυση (ablation), ενώ μέχρι πρόσφατα οι οδηγίες (guidelines) πρότειναν να δοκιμασθεί πρώτα...

Ετικέτες