back to top

Ενδοστεφανιαίο Υπερηχοκαρδιογράφημα (Intravasular Ultrasound-IVUS)

Εξέταση εκλογής για τη διάγνωσή της στεφανιαίας νόσου αποτελεί η στεφανιογραφία, ωστόσο εμφανίζει αρκετά μειονεκτήματα κυρίως σε ότι αφορά τον προσδιορισμό της τάξης μεγέθους των αθηρωματικών πλακών.

Αυτό συμβαίνει γιατί η στεφανιογραφία απεικονίζει αποκλειστικά τον αυλό των στεφανιαίων αγγείων (αυλογραφία), και όχι τα αγγεία σε όλο το πάχος τους από το έξω ελαστικό πέταλο έως και το κέντρο του αυλού.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει βελτιώσει τη δυνατότητα αξιολόγησης των βλαβών στις στεφανιαίες αρτηρίες, ώστε η στεφανιογραφία να μην είναι το μοναδικό μέσο αξιολόγησης των στενώσεων.
Η υποκειμενικότητα ταξινόμησης των στενώσεων με την στεφανιογραφία έχει αποκτήσει αρωγό την αντικειμενική αξιολόγηση των βλαβών με αιμοδυναμική αξιολόγηση και ενδοστεφανιαία απεικόνιση.

Η απεικόνιση με ενδοστεφανιαίο υπέρηχο- intravascular ultrasound (IVUS) και optical coherence tomography (OCT) αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αξιολόγησης της ανατομίας μιας στεφανιαίας αρτηρίας και της αθηρωματικής πλάκας, και προσφέρει πολύτιμες συμπληρωματικές πληροφορίες στην στεφανιογραφία.

Το ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα (IVUS) γίνεται με ειδικό καθετήρα στο άκρο του οποίου βρίσκεται πηγή παραγωγής υπερήχων.
Ο καθετήρας αυτός συνδέεται με μία συσκευή που μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε κινούμενη εικόνα. Ο καθετήρας εισάγεται εντός του στεφανιαίου αγγείου κατά την διάρκεια της στεφανιογραφίας ή της αγγειοπλαστικής και προωθείται πέρα από τη βλάβη. Στη συνέχεια αποσύρεται με σταθερή ταχύτητα από ειδική συσκευή που συνδέεται στο άκρο του καθετήρα που βρίσκεται έξω από το σώμα του ασθενούς (αυτόματο pullback), είτε χειροκίνητα.

Η όλη διαδικασία όταν έπεται της στεφανιογραφίας διαρκεί 10-15 λεπτά και παρουσιάζει μικρό σχετικά αριθμό επιπλοκών. Mε την χρήση ολοένα και μικρότερης διαμέτρου καθετήρων και με αυξανόμενη εμπειρία των επεμβατικών καρδιολόγων η συχνότητα αυτών των επιπλοκών έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί.

Είναι το «μάτι» του Επεμβατικού Καρδιολόγου μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες και εκτός από το βαθμό στένωσης, μπορεί να αξιολογήσει τη σύσταση της αθηρωματικής πλάκας, την παρουσία ασβεστίου και θρόμβου, την ύπαρξη διαχωρισμού του ενδοθηλίου, αλλά και την αξιολόγηση του συνόλου των τριών στρώσεων του τοιχώματος της αρτηρίας.

1️⃣Το ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα (IVUS) προσφέρει πληροφορίες για την μορφολογία των αθηρωματικών πλακών που προκαλούν τις στενώσεις
2️⃣Δίνει την δυνατότητα real time μέτρησης πολλών παραμέτρων (διάμετρος αγγείου, διάμετρος αυλού, μήκος βλάβης κ.α.) και ως εκ τούτου την δυνατότητα εκτίμησης της σοβαρότητας των στενώσεων.
3️⃣Επίσης, το IVUS παίζει καθοριστικό ρόλο για την διενέργεια και καθοδήγηση της αγγειοπλαστικής. Η χρήση του IVUS συχνά οδηγεί σε αλλαγή της στρατηγικής PCI. Κλινικά δεδομένα από πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες δοκιμές και μετα-αναλύσεις έχουν αποδείξει σταθερά ότι η χρήση του IVUS μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ανεπιθύμητων κλινικών συμβάντων μετά από αγγειοπλαστική.

Αντενδείξεις
Αν και δεν υπάρχουν πραγματικές απόλυτες αντενδείξεις για το IVUS, η έντονη ελικοειδής πορεία του αγγείου και η γωνίωση του που θα έκαναν δυσχερή απέκλειαν τη δυνατότητα προώθησης του καθετήρα IVUS στην περιοχή ενδιαφέροντος είναι μια σχετική αντένδειξη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ είναι φανερό πλέον ότι η ενδαγγειακή απεικόνιση έχει έρθει να συμπληρώσει τη στεφανιογραφία. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ουσιαστικές και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την παθοφυσιολογία της στεφανιαίας νόσου αλλά και των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, ενώ μπορούν και να καθοδηγούν τις θεραπευτικές επιλογές αλλά και να τις αξιολογούν ιδίως όταν πρόκειται για αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/1incdUg4aYjIk_BK_csY11r4xNgsPvvuV/view?usp=sharing

Επιμέλεια: Χρήστος Γραίδης, Επεμβατικός Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019,...

Βηματοδότης στον εγκέφαλο βοήθησε παράλυτο παιδί με δυστονία να κινηθεί

Η τοποθέτηση της συσκευής στο 8χρονο κορίτσι έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο. Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παράλυτου παιδιού,...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.6.2024 – Κολπική Μαρμαρυγή και Καρκίνος

Πέρα από τη διαρκή βοήθεια στη Καρδιολογική κοινότητα (και την ΕΚΕ) πρόκειται για μια πατριώτισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Julia ολόθερμα καλή επιτυχία...

Ετικέτες