Ένδειξη Ανοσιακής Απόκρισης οι Ανεπιθύμητες Ενέργειες μετά τον Εμβολιασμό για την COVID-19

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 είναι κάτι θετικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι ασθενείς που παρουσίασαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αίσθημα κόπωσης ή πυρετό είχαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με αυτούς που δεν παρουσίασαν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ιατρικά αρχεία, καθώς και δείγματα αίματος από 928 εθελοντές, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στην απόκριση αντισωμάτων και τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι εθελοντές μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι εθελοντές έδωσαν δείγματα αίματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον εμβολιασμό τους για την COVID-19 το Φεβρουάριο του 2021. Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν κάνει την τελευταία δόση των εμβολίων τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν δώσουν το δείγμα αίματος.

Κάθε εθελοντής που εξετάστηκε στη μελέτη είχε κάνει είτε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είτε το εμβόλιο της Moderna.

Σχεδόν το 50% περίπου των εθελοντών ανέφερε ότι παρουσίασε τουλάχιστον 1 συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, ρίγος, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία ή αίσθημα κόπωσης) μετά από κάποια δόση του εμβολίου. Το 12% παρουσίασε τοπικά συμπτώματα όπως άλγος στο σημείο της έγχυσης και εξάνθημα, ενώ το 40% δεν είχε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τέσσερις παράγοντες που συνδέθηκαν με περισσότερα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό ήταν η νεαρή ηλικία, το γυναικείο φύλο, το ιστορικό εμβολιασμού για την COVID-19 και το εμβόλιο της Moderna.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε επίσης τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα που στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα της COVID-19.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι εθελοντές παρουσίασαν κάποιου βαθμού ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια, ωστόσο την ισχυρότερη αντίδραση αντισωμάτων παρουσίασαν αυτοί που είχαν είτε τοπικά είτε συστηματικά συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα, σε αυτούς που παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό, το 99% είχε ικανοποιητική απόκριση αντισωμάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που δεν παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν 98%.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εθελοντές παρουσίασαν ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο, από τα αποτελέσματα της μελέτης τους προκύπτει ότι πράγματι τα συμπτώματα μετά το εμβόλιο αποτελούν δείκτη που δείχνει ότι το εμβόλιο προκάλεσε ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι εθελοντές ήταν κυρίως ηλικιωμένοι της καυκάσιας φυλής, επομένως τα αποτελέσματα πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της COVID-19 είναι αρκετά κοινές, μπορεί να διαφοροποιούνται σε κάθε ασθενή. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της COVID-19 είναι ήπιες και περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης ή άλγος στο σημείο της έγχυσης.

Αναφορικά με τα δύο νέα διδύναμα εμβόλια που χορηγούνται σήμερα ως αναμνηστικές δόσεις, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν είναι παρόμοιες με αυτές των αρχικών εμβολίων.

Αν και η παρουσία συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε ανοσιακή απόκριση, η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δημιούργησε ανοσία. Σήμερα, δεν υπάρχει επίσης καμία έρευνα που να δείχνει ότι οι ασθενείς που δεν παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εμβόλιο είναι λιγότερο προστατευμένοι από τον ιό.

Πέρσι, μία έρευνα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της COVID-19 και την ισχύ της ανοσιακής απόκρισης διαπίστωσε ότι η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο ασθενής δεν έχει αναπτύξει αντισώματα.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/endeixi-anosiakis-apokrisis-oi-anepithymites-energeies-meta-ton-emvoliasmo-gia-tin-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η θεραπεία με ΝΟAC σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και χαμηλό θρομβοεμβολικό κίνδυνο σχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο...

Σε μια πολυκεντρική μελέτη κοόρτης από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σκωτία όπου συμμετείχαν 59.076 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) και...

Μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά: Στην κορυφή του προβλήματος η Ελλάδα

Παρά την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών που ισχύει τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, τόσο στην κατανάλωση σε αντιβιοτικά,...

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ένα smartphone μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο θανάτου!

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παθητική παρακολούθηση της δραστηριότητας του περπατήματος μέσω ενός smartphone μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την υγεία και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Η...

Ετικέτες