Ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 μπορεί να μην έχουν ανοσία! – Τι δείχνει νέα μελέτη

Καθημερινά ακούμε για τα λεγόμενα τεστ αντισωμάτων του νέου κοροναϊού. Όμως, οι γνώσεις μας για την αντιγονική απόκριση σε ασθενείς με COVID-19 είναι περιορισμένες. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι στην πλειοψηφία των ασθενών, τα αντισώματα εμφανίζονται σε 15 ημέρες από την έναρξη της μόλυνσης.

Μάλιστα, βρέθηκε ακόμη ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών δεν εμφάνισε απόκριση αντισωμάτων IgG. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρουσιάζουν ανοσία μετά την αποδρομή της λοίμωξης!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases. Οι ερευνητές εξέτασαν το συνολικό αριθμό αντισωμάτων, καθώς και τις ποσότητες των IgM και IgG αντισωμάτων για τον κοροναϊό σε δείγματα αίματος από 173 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.

Τα ποσοστά ορομετατροπής ήταν 93,1% για το συνολικό αριθμό αντισωμάτων, 82,7% για τα IgM και 64,7% για την IgG. Από την άλλη, σε 12 ασθενείς δεν βρέθηκαν αντισώματα, διότι μάλλον τα δείγματα ελήφθησαν νωρίς στην πορεία της νόσου, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Η ορομετατροπή των συνολικών αντισωμάτων ήταν αυτή που εμφανίστηκε πρώτη (σε 11 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων) και ακολούθησε αυτή της IgM (σε 12 μέρες) και τέλος της IgG (σε 14 μέρες).

Τα ποσοστά ορομετατροπής ήταν παρόμοια σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως σοβαρής ή ήπιας νόσησης και για τους 3 δείκτες. Ωστόσο τα επίπεδα των αντισωμάτων σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα σε αυτούς που παρουσίασαν σοβαρή νόσηση.

Όσον αφορά την ευαισθησία της διάγνωσης, η μελέτη έδειξε ότι:

  • ήταν υψηλότερη για την εξέταση RNA (66,7%) σε σχέση με την εξέταση αντισωμάτων (38,3%), μόνο την πρώτη εβδομάδα νόσησης.
  • Μετά την 8η ημέρα, η ευαισθησία της εξέτασης αντισωμάτων ξεπέρασε το 90%, ενώ η εξέταση RNA είχε μόλις 54%.
  • Το χρονικό διάστημα μεταξύ της 15ης και της 39ης ημέρας μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, η ευαισθησία ήταν 100%, ενώ των IgM και IgG ήταν 94,3% και 79,8% αντίστοιχα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εξέταση RNA είχε ευαισθησία μόλις 45,5%.
  • η ορομετατροπή της IgM εμφανίζεται αργά, στη 12η ημέρα. Επομένως, οι εξετάσεις αντισωμάτων έχουν χαμηλή ευαισθησία τις πρώτες 10 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Σήμερα, αρκετές εξετάσεις αντισωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν ότι μπορούν να διαγνώσουν ταχύτατα τον ιό, κάτι που προφανώς δεν επαληθεύεται», είπε ο Dr Kelvin To από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Περίπου το 35% των ασθενών δεν παρουσιάζουν IgG απόκριση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρουσιάζουν ανοσία μετά την αποδρομή της λοίμωξης».

Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών, που εργάζονται στο κέντρο έρευνας Νational Clinical Research Center forInfectious Disease και στο νοσοκομείο Shenzhen Third People’s Hospital and School of Medicine.

Πηγές:Clinical Infectious Diseases

www.pathologia.eu

Πηγή: https://virus.com.gr/enas-stoys-treis-astheneis-me-covid-19-mporei-na-min-echoyn-anosia-ti-deichnei-nea-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Τα οφέλη της άσκησης και συμβουλές για υγιή καρδιά

Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, ζουν τουλάχιστον τρία χρόνια περισσότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή. Σε μελέτη...

Νίκος Τζανάκης: Δεν μας φοβίζει η παραλλαγή Pirola

Αναμένεται χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). "Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Pirola. Από...

Ετικέτες