back to top

Ενα «χάπι» κάνει… δειγματοληψία του εντερικού μικροβιώματος

Mικρή συσκευή που μοιάζει με χάπι και ταξιδεύει ως το γαστρεντερικό σύστημα προκειμένου να συλλέξει δείγμα των μικροοργανισμών που το αποικίζουν αναμένεται να ρίξει φως σε πλήθος νόσων.

Ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή με μέγεθος όσο αυτό μιας κάψουλας βιταμινών η οποία… πίνεται και περνά από το γαστρεντερικό σύστημα προκειμένου να συλλέξει δείγμα των μικροοργανισμών που το αποικίζουν.

Η συσκευή-«χάπι» αναμένεται να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και πολλών και διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Μπορεί επίσης να αποτελέσει διαγνωστικό εργαλείο για τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και «όχημα» μεταφοράς φαρμάκων για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων.

Προς κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Η νέα συσκευή έχει περάσει με επιτυχία από τις προκλινικές μελέτες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Device», με αποτέλεσμα να ανοίγει τώρα ο δρόμος για διεξαγωγή κλινικών δοκιμών της σε ανθρώπους.

Η λειτουργία του «χαπιού-συλλέκτη» βακτηρίων

Το νέο «χάπι-συλλέκτης» βακτηρίων αποτελείται από ένα μαλακό ελαστικό εξωτερικό περίβλημα που δημιουργείται με τρισδιάστατη εκτύπωση και το οποίο διαθέτει μικρές «πόρτες» που ανοίγουν με βάση τις αλλαγές της οξύτητας του περιβάλλοντος καθώς η συσκευή φθάνει στο λεπτό έντερο. Οταν οι «πόρτες» ανοίξουν συλλέγονται οι μικροοργανισμοί και στη συνέχεια, όταν το δείγμα έχει ληφθεί, ελαστικές μικροβαλβίδες τις κλείνουν.

Τα νέα -«χάπια» που λαμβάνουν δείγμα του εντερικού μικροβιώματος διαθέτουν ένα μαλακό ελαστικό εξωτερικό περίβλημα, γεγονός που καθιστά εύκολη την κατάποσή τους (SAMEER SONKUSALE, TUFTS UNIVERSITY NANO LAB)

Ερευνητική ισχύς εν τη ενώσει

Η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε στο Nano Lab του Πανεπιστημίου Ταφτς από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμίρ Σονκουσάλε και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ρούμπεν Ντελ-Ρίο-Ρουίζ που ήταν και ο κύριος συγγραφέας της προκλινικής μελέτης. Μια δεύτερη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιοβάνι Γουίντμερ στη Σχολή Κτηνιατρικής Cummings του Πανεπιστημίου Ταφτς και με τη βοήθεια της υποψήφιας διδάκτορος Ντέμπορα Σίλβα, διεξήγαγε τα πειράματα σε ζώα και ανέλυσε τα δείγματα που συνελέγησαν από το χάπι.

Βελτιώσεις της συσκευής

Οι ερευνητές προχώρησαν μάλιστα στο πλαίσιο της νέας μελέτης σε βελτιώσεις προηγούμενων εκδόσεων του «χαπιού-συλλέκτη» δειγμάτων του μικροβιώματος. Δημιούργησαν ένα μαλακό ελαστικό περίβλημα ενώ προηγουμένως το χάπι διέθετε ένα σκληρό περίβλημα, γεγονός που καθιστά εύκολη την κατάποσή του. Επέτυχαν επίσης να βελτιώσουν τον έλεγχο στη δειγματοληψία στο λεπτό έντερο.

Σημαντικό βήμα για την κατανόηση της λειτουργίας του μικροβιώματος

Οι υπάρχουσες τεχνικές για μελέτη του μικροβιώματος του εντέρου βασίζονται στον έλεγχο των κοπράνων. Η καινούργια τεχνολογία αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας των χιλιάδων ειδών μικροβίων που αποικίζουν το γαστρεντερικό σύστημα και της επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2024/06/blog-post_15.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα

Οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, η...

Παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση οι επαναμολύνσεις με Covid-19

Οι επαναμολύνσεις από τον ιό που προκαλεί Covid-19 έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά...

Από την παιδική ηλικία οι κίνδυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τι καταγράφει μελέτη κοόρτης. Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση...

Ετικέτες