Εμβόλιο με ανοσοενισχυντικό παράγοντα χορηγείται σε ηλικιωμένους για πρώτη φορά

Την αντιγριπική «θωράκιση» ενισχύουν δύο νέα εμβόλια της WinMedica. Το  ανοσοενισχυμένο εμβόλιο της Winmedica προστατεύει ενήλικες άνω των 65 ετών.

Για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά το τετραδύναμο εμβόλιο (aQIV) με ανοσοενισχυντικό παράγοντα θα  χορηγηθεί σε ενήλικες. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω εμβόλια εντάσσεται στην κατηγορία των ενισχυμένων τετραδύναμων αδρανοποιημένων εμβολίων. Η χορήγησή τους παρέχει υψηλή ανοσογονικότητα  γι΄ αυτό και συνιστώνται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης.

Με το σκεπτικό αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει να χορηγηθεί σε τα άτομα 75 ετών και άνω, λόγω ανοσογήρανσης. Εκτιμάται πως ο εμβολιασμός με τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια θα  ενισχύει τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν το  επιδημικό κύμα της γρίπης.

Τα εμβόλια αυτά προστίθενται στον εθνικό κατάλογο των εμβολίων, τα οποία παρασκευάζονται μετά από καλλιέργεια των ιών σε αυγά κότας. Σημειώνεται πως το τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο παρασκευάζεται σε κυτταρικές καλλιέργειες (QIVc), με σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εποχικής γρίπης. Άξιο λόγου είναι πως το εμβόλιο  είναι δυνατόν να χορηγηθεί με ασφάλεια σε άτομα ηλικίας >2 ετών που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός».

Αναφερόμενος στην προετοιμασία αντιμετώπισης του κύματος γρίπης ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Μιχάλης Δούμας τόνισε  ότι «…ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αν και το χρονικό σημείο λήξης φαίνεται να αγγίζει και τον Μάρτιο. Μπορούμε όμως να κερδίσουμε χρόνο και να αποκτήσουμε ένα ισχυρό προβάδισμα με την έγκαιρη και σωστή χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, επιλέγοντας για την κάθε περίπτωση και το πλέον κατάλληλο εμβόλιο».

Πηγή: https://virus.com.gr/emvolio-me-anosoenischyntiko-paragonta-chorigeitai-se-ilikiomenous-gia-proti-fora/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες