Εμβολιασμός κορονοϊού: Στο 73% η συμμετοχή το γιατρών του ΕΣΥ-στο 50% οι νοσηλευτές

Με μεγαλύτερη επιφύλαξη συμπεριφέρθηκαν όσον αφορά των εμβολιασμό τους οι νοσηλευτές. Πιθανή αιτία η ανασφάλεια σχετικά με την επίπτωση στη γονιμότητα.

Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να κινήθηκε ο εμβολιασμός των γιατρών του ΕΣΥ φτάνοντας στο 73%, ενώ αντίθετα στο περίπου 50% κινήθηκε στην ομάδα του νοσηλευτικού. Τα ποσοστά αυτά ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απέδωσε έμμεσα την άρνηση νοσηλευτριών να εμβολιαστούν λόγω επιφυλάξεων σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα.
Σχετικά με το δεύτερο θέμα η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Ούτε το ίδιο ούτε τα αντισώματα και αναφέρθηκε και πως αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί προβληματισμό σε γυναίκες όπως και σε νοσηλεύτριες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σήμερα ξεπεράσαμε τους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 410χιλιάδες εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 3,9% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Παράλληλα σημείωσε ότι άμεσα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για τις ηλικίες 60-64 και 75 έως 79. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα για τους 60 έως 64 ετών ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου και για τους 75 έως 79 στις 12 Φεβρουαρίου. Τα ραντεβού θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου και θα εξυπηρετούνται από δύο παράλληλα συστήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το ένα σύστημα είναι αυτό βάσει του οποίου διενεργούνται εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή στις ηλικίες από 80 και άνω και στο οποίο θα ενταχθεί και η ομάδα 75-79. Το δεύτερο σύστημα αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα δύο αυτά παράλληλα δεν θα διασταυρώνονται, ξεκαθάρισε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας.
Κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών. Αναλόγως και οι πολίτες που αντιστοιχούν στις άλλες ομάδες δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε κέντρα που χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνουμε τα διαθέσιμα ραντεβού στις δύο πόλεις. Πρόκειται για τα δύο κέντρα σε HELEXPO και ΔΕΘ.
Το Φεβρουάριο αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα του συστήματος, ενεργοποιούνται περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ περισσότερες από 100 ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθημερινά διενεργούν εμβολιασμούς.
Χθες η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 45 χιλιάδες δόσεις εμβολίων της AstraZeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες. “Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξαιρετικής αποτελεσματικότητας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., αποφάσισαν να το χορηγήσουν σε ηλικίες κάτω των 64 ετών καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Αλλά πολλοί πολίτες και άνω των 65 έλαβαν το εμβόλιο, ειδικά στη Βρετανία και με τη δημοσίευση αυτών των δεδομένων αυτών ενδεχομένως η απόφαση της Επιτροπής να αλλάξει και να χορηγείται και σε αυτές τις ομάδες”, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σε ό,τι αφορά το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου διευκρίνισε ότι η αποτελεσματικότητα από την πρώτη δόση είναι ιδιαιτέρως υψηλή και η επιλογή μεταξύ 11 και 12 εβδομάδων έγινε γιατί εκεί επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Επανέλαβε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο “τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα”, τόνισε.
Το εμβόλιο θα χορηγείται από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες συμπλήρωσε η ομότιμος καθηγήτρια.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2021/02/73-50.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες