Εμβόλια: Τι προκύπτει από νεότερα δεδομένα για την προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Η αξιολόγησή νεότερων στοιχείων 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στη θνητότητα από το στελέχους δέλτα. Τα δεδομένα αφορούν το διάστημα από την 1η Απριλίου έως και τη 16η Αυγούστου του 2021.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 των εταιρειών Pfizer  και AstraZeneca προσφέρουν επαρκή προστασία από τη θνητότητα του στελέχους δέλτα του ιού.  Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό «The New England Journal of Medicine».

Αναλυτικά, 114.706 άτομα είχαν θετικό τεστ, ενώ οι ανεμβολίαστοι συνήθως ήταν νεότεροι και είχαν λιγότερες συννοσηρότητες σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Νέοι

Στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 39 δεν περιγράφηκε κανένας θάνατος στους 7180 εμβολιασμένους που νόσησαν, αλλά καταγράφηκαν 17 θάνατοι στους 35.449 μη εμβολιασμένους που νόσησαν αντίστοιχα.

Μεσήλικες

Στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 59 η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι στη θνητότητα ήταν 88%, και 95% του εμβολίου της Pfizer. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνω των 60 ήταν 90% και 87%.

Οι επιστήμονες κατέληξαν για το στέλεχος δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη θνητότητα 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν 90% για το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer και 91% για την AstraZeneca.

Έφηβοι

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ήταν πολύ αποτελεσματικό σε νέους και εφήβους 12 έως 18 ετών για τη μετάλλαξη δέλτα. Στην ομάδα των νέων, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στην νόσο COVID-19 και στην συμπτωματική νόσηση ήταν:

  • 59% και 57% στις 14 έως 20 ημέρες από την πρώτη δόση,
  • 66% και 82% στις ημέρες 21 έως 27 από την πρώτη δόση και
  • 90% και 93% στις ημέρες 7 έως 21 από την δεύτερη δόση αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι  δεδομένα αυτά επισημαίνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer και σε εφήβους για το στέλεχος δέλτα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα με το 88% που είχε υπολογιστεί για τον ευρύ πληθυσμό.

Eπιμέλεια: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/emvolia-ti-prokyptei-apo-neotera-dedomena-gia-tin-prostasia-enanti-tis-metallaxis-delta/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας – Δωρεάν διατροφολόγοι και φαρμακευτική αγωγή από τον Ιούνιο

Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 %...

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Προς κατάργηση οι ΜΕΘ COVID – Καμία απόφαση για τις μάσκες και τα επισκεπτήρια σε δομές Υγείας

Συνεδρίαση για την αλλαγή των πρωτοκόλλων στη διαχείριση των ασθενών με COVID στα Δημόσια Νοσοκομεία πραγματοποίησε μετά από μήνες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στο «τραπέζι» της...

Ο Γ. Κοχιαδάκης, πρόεδρος ΕΚΕ για τον αιφνίδιο θάνατο και τη σημασία της πρόληψης

Έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο ανακηρύσσει το 2023 η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), αντιλαμβανόμενη την αξία που έχει η πλήρης και στοχευμένη ενημέρωση...

Ετικέτες