Εμβόλια mRNA για την COVID-19: Η Επικαιροποιημένη Δόση Μειώνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Θανάτου

Μία νέα μεγάλη ανάλυση από το CDC των ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι έκαναν την επικαιροποιημένη δόση των εμβολίων των COVID-19 πριν το 2023 έχουν 14 φορές μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από τη νόσο συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και 3 φορές μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει μόνο τις αρχικές δόσεις του εμβολίου.

Μάλιστα, η ανάλυση αυτή διαπίστωσε ότι το νέο εμβόλιο προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, η προστασία από το εμβόλιο αρχίζει να φθίνει μετά τους 2 μήνες.

«Συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, αυτοί που είχαν κάνει και τη δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο ήταν περισσότερο προστατευμένοι από την COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η ανάλυση του CDC δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και είχε ως στόχο να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών. Το διάστημα που εξέτασε η ομάδα ήταν η περίοδος από τις 3 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του 2022. Σε αυτό το διάστημα, κυρίαρχα στελέχη της πανδημίας ήταν το Δέλτα και το Όμικρον (παραλλαγές ΒΑ.2, ΒΑ.4 και ΒΑ.5). Το Δεκέμβριο του 2022, οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ενοχοποιήθηκαν για το 80% περίπου των περιστατικών.

Συνολικά, η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 21 εκατομμύρια ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων οι 115.078 κατέληξαν.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και θανάτου από την COVID-19 σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου. Αυτοί που είχαν κάνει την επικαιροποιημένη δόση είχαν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που έκαναν την πρώτη αναμνηστική δόση (με το αρχικό στέλεχος).

Η νέα επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση των εμβολίων εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο και είχε αναπτυχθεί ειδικά για την αντιμετώπιση των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2022 το 17.5% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε κάνει τη νέα επικαιροποιημένη δόση, όπως ανέφερε η ομάδα της μελέτης.

Οι παραλλαγές του στελέχους Όμικρον που κυκλοφόρησαν στο διάστημα που εξετάστηκε ενοχοποιούνται σήμερα για λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιστατικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC. Αυτή τη στιγμή, το κυρίαρχο στέλεχος είναι πλέον το XBB.1.5, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δείχνουν ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και από αυτή την παραλλαγή.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες του CDC υποστήριξαν ότι με βάση τις παρατηρήσεις τους, αν θέλουμε να προστατευτούμε από την COVID-19 είναι απαραίτητο να κάνουμε την επικαιροποιημένη δόση.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/emvolia-mrna-gia-tin-covid-19-i-epikairopoiimeni-dosi-meionei-simantika-ton-kindyno-thanatou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας Αύξηση...

Βρέθηκε γονίδιο που καθορίζει το μέγεθος του λιπώδους ιστού

Το αν ένα άτομο είναι αδύνατο ή παχύ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τα επίπεδα δραστηριότητας μέχρι την πρόσληψη τροφής, την ασθένεια, το περιβάλλον...

Η αρτηριακή πίεση μέσα στον χρόνο: Νεότερα δεδομένα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του ψύχους στην αρτηριακή πίεση πασχόντων από υπέρταση. Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι για τους πάσχοντες...

Ετικέτες