Εμμηνόπαυση: Ποια ραγδαία αλλαγή φέρνει στην καρδιά

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις αλλαγές στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Πόσο επικίνδυνες είναι.

Η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, επιταχύνοντας την συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση αυτή γίνεται πολύ πιο γρήγορα στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες απ’ ό,τι στους συνομήλικούς τους άνδρες. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη συσσώρευση ασβεστίου είχαν πριν μπουν στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο γρήγορη αύξηση είχαν μετά από την αυτήν.

Η αυξημένη συσσώρευση ασβεστίου (CAC) είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακό θάνατο. Αξιολογείται με αξονική τομογραφία θώρακα, σε μία κλίμακα από 0 έως 400.

Οι τιμές από 100 και πάνω υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου τα επόμενα 3-5 χρόνια. Με τις τιμές άνω του 400, ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου τετραπλασιάζεται.

«Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα και μπαίνουν σε μία φάση αυξημένης τεστοστερόνης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ella Ishaaya, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Harbor του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύει το λίπος. Επηρεάζει επίσης το που και πως αποθηκεύει το λίπος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θρομβώνει το αίμα. Όλες αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας».

Στη νέα μελέτη, η Dr. Ishaaya και οι συνεργάτες της εξέτασαν την υγεία της καρδιάς 579 μετεμμηνοπαυσικών γυναικών οι οποίες ήδη έπαιρναν φάρμακα (στατίνες) για να ελέγξουν την χοληστερόλη τους.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός έτους σε αξονική τομογραφία θώρακος για να αξιολογηθεί η συσσώρευση ασβεστίου τους. Αναλόγως με τη βαθμολογία (ή σκορ) ασβεστίου στην πρώτη εξέταση, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • CAC 1-99
  • CAC 100-399
  • CAC 400 ή περισσότερο

Καμία από τις συμμετέχουσες δεν έπασχε από καρδιοπάθεια κατά την πρώτη μέτρηση. Οι ερευνητές συνέκριναν το σκορ ασβεστίου τους με εκείνο ισάριθμων ανδρών, ανάλογης ηλικίας, φυλής, χοληστερόλης, πίεσης και σακχάρου. Και οι άνδρες υποβλήθηκαν δύο φορές στην αξονική θώρακος, με χρονική απόσταση ενός έτους μεταξύ των εξετάσεων.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξονικής, οι γυναίκες που είχαν αρχικό σκορ ασβεστίου 1-99, παρουσίασαν αύξηση κατά 8 μονάδες, κατά μέσον όρο. Ωστόσο οι άνδρες της ιδίας κατηγορίας είχαν την μισή αύξηση.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες με CAC από 100 έως 399 είχαν μέση αύξηση 31 μονάδες. Στους άνδρες η αύξηση ήταν 16 μονάδες.

Αντιθέτως, δεν υπήρχε σημαντική αύξηση μεταξύ των φύλων όσον αφορά την διαφορά στις πολύ υψηλές αρχικές τιμές του CAC.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν ταχύτερη αύξηση των αθηρωματικών πλακών. Οι αθηρωματικές πλάκες δημιουργούνται από τη συσσώρευση λίπους και ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η ανάπτυξή τους προκαλεί στένωση στον αυλό των αρτηριών. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αθηροσκλήρωση δεν παρεμποδιζόταν επαρκώς από τις στατίνες που έπαιρναν ήδη οι γυναίκες, τόνισε η Dr. Ishaaya. Ίσως λοιπόν χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις μετά την εμμηνόπαυση, εκτίμησε. Και πιθανώς δεν θα έβλαπτε να ελέγχεται περιοδικά και το σκορ ασβεστίου τους.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν αναλυτικά την προσεχή Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.24) στην Ατλάντα. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/emminopafsi-poia-ragdaia-allagi-fernei-stin-kardia-ti-na-kanoun-oi-gynaikes/182828/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες