ΕΜΑ: Ποια αντιλιπιδαιμική αγωγή αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή

Τι αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή ακανόνιστη, ταχεία σύσπαση της καρδιάς, μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα για τη θεραπεία της υπερτριγλυκεριδαιμίας, που περιέχουν αιθυλεστέρες ωμέγα-3 οξέων.

Η υπερτριγλυκεριδαιμία είναι παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα συχνά έχουν άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία προσθέτει την κολπική μαρμαρυγή ως συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στις πληροφορίες των συγκεκριμένων προϊόντων.

Σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΜΑ διευκρινίζεται πως κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας Περιοδικής Ενημέρωσης Ασφάλειας Ενιαίας Αξιολόγησης (PSUSA), εξετάστηκαν συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών.

Οι μελέτες αυτές ανέδειξαν έναν δοσοεξαρτώμενο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με καθιερωμένες καρδιαγγειακές παθήσεις ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία με ωμέγα – αιθυλεστέρες 3-οξέων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

Ο παρατηρούμενος κίνδυνος είναι υψηλότερος με δόση 4 g/ημερησίως. Εάν αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή, η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά.

Η PRAC συμφώνησε να συστήσει ενημέρωση των πληροφοριών του προϊόντος για να ενημερώσει τους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς για τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Μια Άμεση Επαγγελματική Επικοινωνία Υγείας (DHPC) θα σταλεί σύντομα για να παράσχει στους γιατρούς περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγές:
ΕΜΑ, https://www.iatronet.gr/article/119428/ema-poia-antilipidaimikh-agogh-ayxanei-ton-kindyno-gia-kolpikh-margarygh

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες