Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Μήνυμα αφύπνισης για την Πνευμονική Υπέρταση

Με το μήνυμα «Η Πνευμονική Υπέρταση Δεν Έχει Σύνορα» γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης, στις 5 Μαΐου. Σχεδόν 25 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως, νοσούν από Πνευμονική Υπέρταση, ενώ από την σπάνια μορφή της, την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, περίπου 50-55 άτομα ανά εκατομμύριο.

Η Πνευμονική Υπέρταση, προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων. Πολλοί από τους νοσούντες όμως δεν το γνωρίζουν.

Φέτος το  μήνυμα που επιλέχθηκε για την  Παγκόσμιας Ημέρας, ήταν να ενημερώσει ότι η Πνευμονική Υπέρταση προσβάλει Άτομα Όλων των Ηλικιών σε όλο τον Πλανήτη.

Η Ομάδα Εργασίας Φυσιολογίας & Παθοφυσιολογίας του Αναπνευστικού Συστήματος – Πνευμονικής Κυκλοφορίας- Αποκατάστασης, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι συμπτώματα είναι:

Δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση, μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη και πιθανά λιποθυμική τάση ή λιποθυμία στην άσκηση ή τη δραστηριότητα.

Πέντε είναι οι βασικοί τύποι Πνευμονικής Υπέρτασης:

  1. Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (π.χ. ιδιοπαθής, κληρονομούμενη, σχετιζόμενη με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες ή νοσήματα του συνδετικού ιστού).
  1. Πνευμονική υπέρταση λόγω Αριστερής καρδιοπάθειας (στα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη αποτελεί συχνή επιπλοκή αριστερής  καρδιοπάθειας η οποία αφορά σε περίπου 25 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως).
  2. Πνευμονική υπέρταση λόγω παθήσεων των πνευμόνων (διαμονή σε υψηλό υψόμετρο που αφορά περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση ή διαταραχές ύπνου είναι κάποια από τα υποκείμενα νοσήματα αυτής της κατηγορίας).
  3. Πνευμονική υπέρταση λόγω θρόμβων στα αγγεία των πνευμόνων (σπάνια αλλά προοδευτικά επιδεινούμενη χρόνια θρομβο-εμβολική πνευμονική υπέρταση αφορά σε περίπου 5%-7% αυτών με ιστορικό Πνευμονικής Εμβολής)
  4. Πνευμονική υπέρταση λόγω αιματολογικών ή άλλων χρόνιων νοσημάτων (π.χ αιμολυτικά σύνδρομα, μεταβολικά νοσήματα, σαρκοείδωση κλπ)

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω τύποι Πνευμονικής Υπέρτασης εκδηλώνονται στους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο, πιθανότατα να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά σε πρώιμο θάνατο. Ακόμη και παιδιά, μπορεί να αναπτύξουν κάποιο τύπο Πνευμονικής Υπέρτασης.

Οι ειδικοί προτρέπουν να μην εφησυχάζουμε ώστε να διασφαλίζουμε την έγκαιρη διάγνωση. Ο χρόνος μετράει για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση καθώς τα πρώτα συμπτώματα είναι ήπια και κοινά με άλλες παθήσεις. Άλλωστε, η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Πηγή: https://virus.com.gr/elliniki-pneymonologiki-etaireia-minyma-afypnisis-gia-tin-pneymoniki-ypertasi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Στάδια του Διαβήτη

Πηγή: https://www.healthline.gr/%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7/

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία που θα προσφερθούν δωρεάν σε πολίτες οι οποίοι περιμένουν πάνω από...

Μεγάλος ασθενής τα νοσοκομεία της Ευρώπης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν τα συστήματα Υγείας στη Γηραιά Ήπειρο λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές - Τα σημάδια της φθοράς και η...

Ετικέτες