Παχυσαρκία: Η Κρήτη στην κορυφή της Ευρώπης

Ηπαχυσαρκία στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στην Κρήτη βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα πολλαπλής νοσηρότητας.

“Το ερώτημα είναι τι κάνουμε γι’ αυτό”, είπε στην “Π” ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής κ. Χρήστος Λιονής, ο οποίος ανέφερε: “Η θέση της Κρήτης στην παχυσαρκία είναι στις υψηλότερες, για να μην πω στην υψηλότερη θέση σε όλη την Ευρώπη.

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και με το πολύ υψηλό μεταβολικό σύνδρομο που περιλαμβάνει τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά έχουμε και την εικόνα ενός ακόμη νοσήματος που συνδέεται με την παχυσαρκία και λέγεται λιπώδες ήπαρ. Το νόσημα αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρής βλάβης στο συκώτι, χρόνιας ηπατήτιδας και καρκίνου του ήπατος”.

Χρειάζονται δράσεις, όχι διαπιστώσεις

Η παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες είναι ένας σταθμός που επηρρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής τους και έχει πολλαπλή νοσηρότητα”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι διαπιστώσεις δεν αρκούν, το μεγάλο ερώτημα είναι πως μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην διατροφή τους και σε αυτό μπορούν να συνδράμουν με την κατάλληλη εκπαίδευση οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής
Ο καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής

Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι επαγγελματίες υγείας και με την σειράς τους να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο όπως ακριβώς γίνεται με το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ο κ. Λιονής σημείωσε ότι στο τμήμα του υπάρχει ενημερωτική πλατφόρμα με εκπαιδευτικά προγράμματα για τον σκοπό αυτό και τόνισε ότι πρόκειται για μείζον θέμα της δημόσιας υγείας.

“Ο καλύτερος τρόπος, για να ελέγχουμε το βάρος μας, είναι με την χρήση μιας μεζούρας. Να μετράμε την περίμετρο της μέσης με βάση τις φυσιολογικές τιμές και κυρίως το σπλαχνικό λίπος”.

Σε άνοδο ο καρκίνος του ήπατος

Πάντως ο καθηγητής υπογράμμισε ότι λόγω της παχυσαρκίας και του νοσήματος που λέγεται λιπώδες ήπαρ, σήμερα ο καρκίνος στην Κρήτη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, πλέον βρίσκεται στην δεκάδα, με τους πιο συχνούς καρκίνους στο νησί.

Παχυσαρκία: Η Κρήτη στην κορυφή της Ευρώπης

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η χώρα μας

Η χώρα μας εμφανίζεται (με βάση στοιχεία του 2016) να έχει ποσοστό υπέρβαρων 62,3% (άνδρες 68,2% – γυναίκες 56,2%), πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 58,7% (άνδρες 62,9% – γυναίκες 54,3%). Ειδικότερα, το ποσοστό των παχύσαρκων στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 24,9% (άνδρες 24,2% – γυναίκες 25,4%), επίσης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 23,3% (άνδρες 21,8% – γυναίκες 24,5%). Μία βασική διαπίστωση είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι υπέρβαροι άνδρες, αλλά περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες.

Όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία (και στα δύο φύλα στις ηλικίες έως πέντε ετών), στην Ελλάδα το ποσοστό εκτιμήθηκε για το 2020 στο 13,9%, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,9%). Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μετά την Ουκρανία (17%) και την Αλβανία (14,6%).

Στις ηλικίες 5 έως 9 ετών (με βάση στοιχεία του 2016) η Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι έχει ποσοστό υπέρβαρων 41% (αγόρια 45,2% – κορίτσια 36,5%), αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 29,5% (αγόρια 32,1% – κορίτσια 26,6%). Το ποσοστό παχύσαρκων παιδιών 5-9 ετών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε 17,8% (αγόρια 21,2% – κορίτσια 14,2%), έναντι μικρότερου μέσου ευρωπαϊκού όρου 11,6% (αγόρια 14% – κορίτσια 9,1%).

Αναφορικά με τους εφήβους (10-19 ετών, με βάση στοιχεία 2016), το ποσοστό υπέρβαρων στην Ελλάδα υπολογίστηκε σε 35,3% (αγόρια 39,2% – κορίτσια 31,3%), έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 24,9% (αγόρια 26,7% – κορίτσια 22,9%). Το ποσοστό των παχύσαρκων εφήβων στη χώρα μας εκτιμήθηκε σε 11,7% (αγόρια 14,4% – κορίτσια 8,8%) έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 7,1% (αγόρια 8,6% – κορίτσια 5,6%).

Πηγή: https://www.patris.gr/2022/05/04/pachysarkia-i-kriti-stin-koryfi-tis-eyropis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 06.02.2023 – Καρδιακή Αμυλοείδωση

Μπήκαμε στο Τριώδειο. Aπό την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, Συνάδελφοι-Συναδέλφισες Και οι μετεωρολόγοι στην ομάδα των διαφωνούντων.  Ακολουθώντας τον μετεωρολόγο της αρεσκείας σου...

Οι Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων στους Διαβητικούς

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από όλα τα αίτια συγκριτικά με αυτούς...

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη 

Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες με προδιαβήτη....

Ετικέτες