back to top

Έλεγχος της φλεγμονής για την καταπολέμηση της πνευμονικής λοίμωξης

Ο ιός της γρίπης μολύνει τα κύτταρα που καλύπτουν την αναπνευστική οδό, προκαλώντας φλεγμονή, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως βήχα, συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι τελευταίες μελέτες στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Hudson έχουν εντοπίσει μια νέα θεραπεία που ελέγχει την απόκριση του οργανισμού στον ιό της γρίπης, περιορίζοντας την επιβλαβή φλεγμονή και προάγοντας την ανάρρωση από σοβαρή λοίμωξη.

Μια ομάδα με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Michelle Tate, σε συνεργασία με την Lateral Pharma Pty Ltd με έδρα τη Μελβούρνη, δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Journal of Infectious Diseases, δείχνοντας ότι η ένωση που ονομάζεται LAT9997 περιορίζει το ιικό φορτίο και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σοβαρής γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της υπερφλεγμονής και της βλάβης των πνευμόνων.

Η Tate είπε ότι ένα χαρακτηριστικό των σοβαρών πνευμονικών παθήσεων από τη γρίπη έως την COVID-19 και την πνευμονία είναι η βλάβη που προκαλεί η υπερφλεγμονή στους πνεύμονες. «Σε αντίθεση με τα τρέχοντα αντιιικά φάρμακα που δρουν στον ίδιο τον ιό, αυτή η ένωση μιμείται μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σώμα μας και δρα απευθείας στα κύτταρα του πνεύμονα για να τα προστατεύσει από βλάβες και κυτταρικό θάνατο.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά, γεγονός που προκαλεί βλάβη στους αεραγωγούς -ο πνεύμονας παρουσιάζει διαρροή και εισέρχεται υγρό», είπε. «Εντοπίσαμε μια νέα θεραπεία που περιορίζει τη βλάβη στους πνεύμονες και την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται στον πνεύμονα».

Το μόριο LAT9997 είναι ένα πεπτίδιο 6 αμινοξέων που μιμείται μέρος μιας πρωτεΐνης στο σώμα μας που ονομάζεται αυξητική ορμόνη. Τα βραχέα, γραμμικά πεπτίδια όπως είναι το LAT9997 γενικά δεν είναι πολύπλοκα στην κατασκευή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς.

«Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τη φλεγμονή με πολλούς θετικούς τρόπους, για να μας κρατήσει υγιείς», είπε η Tate. «Όμως, όταν η φλεγμονή πάει σε υπερένταση, μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει τεράστια βλάβη, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα όργανα όπως οι πνεύμονες. Η αναζήτηση είναι πάντα σε εξέλιξη για θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν τη φλεγμονώδη απόκριση, για να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της φλεγμονής που μπορεί να είναι προστατευτική ή επιβλαβής».

Η COVID-19 μας έδειξε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή εκτός ελέγχου και είναι παρόμοια ιστορία για τη γρίπη. «Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα φάρμακα για τη γρίπη και τους αναδυόμενους ιούς του αναπνευστικού. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη δυνατότητα των νέων ενώσεων να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική νόσο».

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/erevnes/elegchos-tis-flegmonis-gia-tin-katapolemisi-tis-pnevmonikis-loimoxis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019,...

Βηματοδότης στον εγκέφαλο βοήθησε παράλυτο παιδί με δυστονία να κινηθεί

Η τοποθέτηση της συσκευής στο 8χρονο κορίτσι έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο. Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παράλυτου παιδιού,...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.6.2024 – Κολπική Μαρμαρυγή και Καρκίνος

Πέρα από τη διαρκή βοήθεια στη Καρδιολογική κοινότητα (και την ΕΚΕ) πρόκειται για μια πατριώτισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Julia ολόθερμα καλή επιτυχία...

Ετικέτες