Έκθεση του CDC: Δραματική αύξηση της μητρικής θνησιμότητας- Ο ρόλος της πανδημίας

Απότομη άνοδο σημείωσε το 2021 ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη κρίση μητρικής θνησιμότητας  συνέβαλε η πανδημία Covid-19.

Νέα ομοσπονδιακά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στη χώρα αυξήθηκε σημαντικά και πάλι το 2021, σύμφωνα με το  CNN. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «δραματική» αύξηση των θανάτων, αλλά και για ανισότητες όπως καταμαρτυρά  έκθεση του CDC. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των γυναικών που πέθαναν από μητρικά αίτια στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 1.205 το 2021, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Στατιστικά

Το NCHS δείχνουν επίσης αύξηση σχεδόν 60% στα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας το 2021 σε σχέση με το 2019, λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας.Πρόκειται για απότομη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: 658 το 2018, 754 το 2019 και 861 το 2020. Το ποσοστό μητρικών θανάτων για το 2021 ήταν 32,9 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων, έναντι ποσοστών 20,1 το 2019 και 23,8 το 2020.   Μάλιστα, τα ποσοστά μεταξύ των έγχρωμων γυναικών να είναι υπερδιπλάσια από εκείνα των λευκών γυναικών

Το 2021, το ποσοστό για τις έγχρωμες γυναίκες ήταν 69,9 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων, δηλαδή 2,6 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό για τις λευκές γυναίκες, που ήταν 26,6 ανά 100.000.

Τα ποσοστά αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας: Το 2021, το ποσοστό μητρικών θανάτων ήταν 20,4 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών και 31,3 για τις γυναίκες 25 έως 39 ετών, αλλά ήταν 138,5 για τις γυναίκες 40 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό για τις γυναίκες 40 ετών και άνω ήταν 6,8 φορές υψηλότερο από το ποσοστό για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ρόλος της πανδημίας

Ο δείκτης μητρικών θανάτων στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και οι αυξήσεις αυτές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Τα ερωτήματα  παραμένουν σχετικά με το πώς η πανδημία μπορεί να επηρέασε τη μητρική θνησιμότητα, σύμφωνα με τη Δρ Ελίζαμπεθ Τσέροτ, επικεφαλής ιατρική και υγειονομική λειτουργό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης March of Dimes για την υγεία των βρεφών και της μητέρας, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έκθεση. Η εισβολή της πανδημίας στη ζωή μας το  2020 και το 2021 σε σύγκριση με το 2019, «αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο ο προβληματισμός μου για αυτή τη χρονική περίοδο, το Covid-19 και η εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας από το Covid. Και αυτό στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί επαρκώς σε ορισμένες μελέτες, δείχνοντας αυξημένους κινδύνους θανάτου, αλλά και αερισμού στη μονάδα εντατικής θεραπείας, προεκλαμψίας και θρόμβων αίματος, όλα αυτά τα πράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων είχε εκφράσει προηγουμένως «μεγάλη ανησυχία» ότι η πανδημία θα επιδεινώσει την κρίση μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ. «Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2022 σε μια έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα ποσοστά μητρικών θανάτων το 2021 είχαν εκτοξευθεί – σε μεγάλο βαθμό λόγω του COVID-19. Παρόλα αυτά, η επιβεβαίωση της αύξησης κατά περίπου 40% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είναι εντυπωσιακά νέα» επεσήμανε  ο πρόεδρος του ΚολλεγίουDr. Iffath Abbasi Hoskins.

Άξιο λόγου είναι πως οι θάνατοι σε έγκυες ή σε λεχώνες έχουν αυξηθεί, ιδίως για άσχετες αιτίες όπως είναι η  χρήση ναρκωτικών και η ανθρωποκτονία.

Πηγή: https://virus.com.gr/ekthesi-toy-cdc-dramatiki-ayxisi-tis-mitrikis-thnisimotitas-o-rolos-tis-pandimias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες