Είναι το άτμισμα πιο βλαβερό από το κάπνισμα;

Πόσο κακό είναι το «μία το ένα, μία το άλλο;»

Αρκετοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, όμως, όπως φαίνεται, χρειάζεται ακόμα αρκετός δρόμος για να είμαστε σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το άτμισμα ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα.

Η σύγκριση των κινδύνων των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των συσκευών ατμίσματος αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας εδώ και χρόνια. Σε αντίθεση με τα απλά τσιγάρα οι συσκευές ατμίσματος δεν περιέχουν καπνό ούτε εκπέμπουν πίσσα, συμβάλλοντας έτσι στην άποψη ότι είναι λιγότερο βλαβερές για την υγεία. Το 2019 μια σημαντική αύξηση των τραυματισμένων πνευμόνων έκανε κάποιους να αναρωτηθούν αν το άτμισμα είναι στην πραγματικότητα πιο βλαβερό από το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν το άτμισμα λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα τσιγάρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα δεν είναι επιβλαβές.

Σύγκριση κινδύνων

Τόσο το κάπνισμα όσο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιράζονται κοινούς κινδύνους. Σε αυτούς τους κινδύνους, όμως, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Ακολουθεί μια ματιά του Healthline στο πώς συγκρίνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μεταξύ ατμίσματος και συμβατικού τσιγάρου.

  • Αναπνευστικές παθήσεις

Κάπνισμα και άτμισμα ερεθίζουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, συμβάλλοντας σε διάφορες παθήσεις που μπορεί να τους επηρεάσουν. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, η οποία περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι σημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν περίπου 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια αναπνευστική πάθηση από εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούν ή καπνίζουν. Μελέτη του 2019 είχε κάνει πάλι την ίδια σύνδεση, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που κάνουν και ηλεκτρονικά τσιγάρα και απλά τσιγάρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπνευστικής νόσου από εκείνους που χρησιμοποιούν μόνο το ένα ή το άλλο.

Ορισμένα προϊόντα ατμίσματος μπορεί να περιέχουν διακετύλιο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να προσθέσουν μια βουτυράτη γεύση στο άτμισμα. Το διακετύλιο συνδέεται με την ανάπτυξη εκφυλιστικής βρογχιολίτιδας, μιας κατάστασης που περιλαμβάνει μόνιμες ουλές στους αεραγωγούς.

  • Καρδιακές παθήσεις

Το κάπνισμα συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη γενική επιδείνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αυτοί οι παράγοντες μαζί με τα χιλιάδες χημικά στα τσιγάρα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε ότι το 20% των παθήσεων της καρδιάς που κατέληξαν στον θάνατο του ασθενούς συνδέονταν με το κάπνισμα.

Οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία της καρδιάς είναι λιγότερο σαφείς, αλλά έρευνα το συνδέει με παρόμοιες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού που προκαλεί το τσιγάρο.

  • Καρκίνος

Τα CDC σημειώνουν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν έως και 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν. Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει το κάπνισμα τσιγάρων με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του λαιμού και του μαστού, μεταξύ άλλων καρκίνων.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν υπάρχουν αρκετά χρόνια ώστε οι ειδικοί να έχουν κατανοήσει πλήρως τη σχέση μεταξύ της χρήσης τους και του κινδύνου καρκίνου. Αλλά πολλά προϊόντα περιέχουν μερικές από τις ίδιες καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν και τα τσιγάρα, μεταξύ άλλων:

  • Φορμαλδεΰδη
  • Ακεταλδεΰδη
  • Νιτροζαμίνες

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τείνουν να περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών. Εάν καπνίζετε σήμερα τσιγάρα, το άτμισμα μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας σε αυτές τις χημικές ουσίες και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μία το ένα, μία το άλλο;

Με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι ελαφρώς λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το άτμισμα για να τους βοηθήσει να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν. Μια ανασκόπηση του 2022 πρότεινε ότι το κάπνισμα και το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβή ή ενδεχομένως πιο επιβλαβή από το απλό κάπνισμα.

Είναι σχετικά ασαφές αν το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Έρευνα του 2022 ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ενδεχομένως περισσότερο από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.

Το συμπέρασμα

Αν και δεν είναι ακίνδυνο το άτμισμα είναι γενικά λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εύρους των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία τους.

Εάν σήμερα καπνίζετε και προσπαθείτε να περιορίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το κόψετε εντελώς. Αλλά αν δεν είστε έτοιμοι να σταματήσετε εντελώς τη χρήση νικοτίνης, η μετάβαση στο άτμισμα μπορεί να είναι μια ελαφρώς ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/health/arthro/9504607/einai-to-atmisma-pio-vlavero-apo-to-kapnisma-oi-megalyteroi-kindynoi-gia-tin-ygeia

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες