Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με οδηγίες για την έξαρση της ιλαράς

Η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς υποχρεώνει το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα και στους υγειονομικούς χώρους και τις δομές υγείας.

Την ανοσία έναντι της ιλαράς όσων παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία και δομές υγείας, ξεκινά να καταγράφει το Υπουργείο Υγείας, ενώ με εγκύκλιο ζητά να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση της ανοσίας του υγειονομικού προσωπικού έναντι της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, τα 3 από τα 6 κρούσματα της ιλαράς που έχουν καταγραφεί σε ενήλικες στη χώρα μας, αφορούν σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας και για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας απέστειλε σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας οδηγίες, καθώς όπως αναφέρεται «κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων στους Χώρους Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ)».

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες απεστάλη εγκύκλιος και στα σχολεία, με την οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει οδηγίες για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.

Όπως σημειώνεται στη νέα εγκύκλιο, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την κατά τουλάχιστον 30 φορές παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και την εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων του νοσήματος στην Ευρώπη από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  • Την καταγραφή στη χώρα μας των πρώτων 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς από τον Ιανουάριο 2024, εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε εργαζόμενους σε Χώρο Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ).
  • Την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως και 90% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.
  • Τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και νόσησης των εργαζομένων σε ΧΠΦΥ που δεν διαθέτουν ανοσία έναντι της ιλαράς αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ασθενείς με αποτέλεσμα διασπορά του νοσήματος και πρόκληση συρροών.

Αποστέλλονται οδηγίες:

  • πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης ιλαράς σε ΧΠΦΥ και μέτρων προφύλαξης για τους επαγγελματίες υγείας
  • δήλωσης περιστατικών ιλαράς στον ΕΟΔΥ
  • λήψεως και αποστολής δειγμάτων για επιβεβαίωση κρουσμάτων ιλαράς

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των επίνοσων εργαζομένων με εμβολιασμό και να προληφθεί η περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/egkyklios-tou-ypourgeiou-ygeias-me-odigies-gia-tin-eksarsi-tis-ilaras/180786/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες