ECDC: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη των πτηνών

Πώς καθορίζονται το υψηλού, μετρίου και χαμηλού επίπεδα έκθεσης στον ιό. Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη.

Το πρωτόκολλο για τη διάγνωση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, δημοσιοποίησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο σχετικό κείμενο, περιγράφεται ο βαθμός κινδύνου, κλιμακούμενος σε τρία επίπεδα, ανάλογα με την έκθεση στον ιό:

Υψηλό επίπεδο έκθεσης

  • Επαγγέλματα ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άμεση ή έμμεση επαφή με μολυσμένο ζώο ή εκκρίσεις του (εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων ή σκόνης) ή στενή επαφή που επιτρέπει εισπνοή ή οφθαλμική έκθεση σε σταγονίδια ιού χωρίς σωστή χρήση του κατάλληλου προληπτικού μέτρου.
  • Δραστηριότητες με άμεση έκθεση σε μολυσμένα ζώα, όπως σφαγή και χειρισμός άρρωστων ζώων (κτηνίατροι, εργαζομένων με στενή επαγγελματική έκθεση σε ζώα, άτομα που εμπλέκονται στον καθαρισμό των προσβεβλημένων χώρων μετά από εργασίες σφαγής, άτομα που καθαρίζουν περιοχές μολυσμένες με περιττώματα ή εκκρίσεις ζώων και δραστηριότητες απόρριψης, άτομα που εργάζονται σε περιοχές αποθήκευσης που είναι προσβάσιμες σε άγρια ​​​​φύση ζώα, εθελοντές ή άλλο προσωπικό που χειρίζεται άγρια ​​ζώα ή τα πτώματα τους ή εργαζόμενοι σε εργαστήρια που χειρίζονται θετικά δείγματα), χωρίς χρήση κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.
  • Ο κίνδυνος από κοντινή επαφή λόγω εισπνοή σκόνης, σταγονιδίων από μολυσμένα ρούχα ή εξοπλισμό θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψη.
  • Άτομα με στενές επαφές, όπως μέλη του νοικοκυριού, φροντιστές, εποχικοί εργαζόμενοι ή εργάτες αγροκτημάτων που μοιράζονται χώρους διαβίωσης σε γεωργικές εγκαταστάσεις, εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας που φροντίζουν έναν ασθενή με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη χωρίς τη χρήση κατάλληλων μέτρων ή άτομα με άλλες επαφές με μολυσμένους ανθρώπους για πάνω από 15 λεπτά και απόσταση 1 μέτρου.

Μέτριου επιπέδου έκθεση

  • Άτομα που βρίσκονται σε μολυσμένα περιβάλλοντα, αλλά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με άρρωστα ζώα ή τις εκκρίσεις τους, τα κόπρανα ή άλλα μέρη του σώματος (παρατηρητές), καθώς και οι εργαζόμενοι σε επαγγελματικές ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης (κτηνίατροι) που δεν χειρίζονται άμεσα μολυσμένα ζώα, αλλά βρίσκονται κοντά τους μολυσμένα περιβάλλοντα, συχνά χωρίς τη χρήση κατάλληλων μέτρων.
  • Συνεργάτες ενός θετικού στον ιό, που μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας, ιδιαίτερα εάν είναι κλειστός, αλλά δεν έχουν παρατεταμένη στενή επαφή, όπως με ένα υψηλό επίπεδο έκθεσης.

Χαμηλό επίπεδο έκθεσης

  • Τυχαίες συναντήσεις με άρρωστα ζώα, πτώματα ή εργάτες που σχετίζονται με κτηνοτροφικές μονάδες που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το ζώο η το περιβάλλον του.
  • Εκτεθειμένα άτομα που προστατεύονται με κατάλληλα μέτρα και χρησιμοποιούν σωστά τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας (εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας), καθώς και κάτοικοι σε περιοχές με γνωστή παρουσία κρουσμάτων, χωρίς άμεση ή έμμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα.
  • Τυχαίες συναντήσεις με ανθρώπινα κρούσματα, χωρίς άμεση ή έμμεση επαφή. Για πιθανές επαφές κατά τη διάρκεια πτήσεων, το επίπεδο έκθεσης θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση.

Επίπτωση στον άνθρωπο

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η επίπτωση της λοίμωξης στον άνθρωπο κυμαίνεται από ασυμπτωματική λοίμωξη έως ήπια ή σοβαρή ασθένεια.

Ο άνθρωπος με λοίμωξη από γρίπη των πτηνών μπορεί να εμφανίσει ήπια αναπνευστική νόσο, με συμπτώματα γρίπης του ανώτερου αναπνευστικού οδού (πυρετός, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας), αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πιο έντονα σημάδια οξείας αναπνευστικής λοίμωξης ή σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

Έχει αναφερθεί συχνά επιπεφυκίτιδα σε ασθενείς, καθώς και αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, εμετός και κοιλιακό άλγος.

Άτυπα συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με λοίμωξη από γρίπη των πτηνών. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διάγνωση σε ασθενείς με εγκεφαλίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή εγκεφαλοπάθεια άγνωστης αιτιολογίας.

Σε περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία, σηπτικό σοκ, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, εγκεφαλίτιδα, ποικίλου βαθμού εγκεφαλοπάθεια, ακόμη και θάνατος.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/121381/ecdc-poioi-kindyneyoyn-perissotero-apo-th-griph-ton-pthnon

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες