ECDC: Ποια είναι η πιθανότητα μόλυνσης για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ από την επιδημία Mpox

Σύμφωνα με το ECDC, η πιθανότητα μόλυνσης από τη συνεχιζόμενη επιδημία MPOX (πρώην ευλογιά των πιθήκων) είναι πολύ χαμηλή

Πολύ μικρή πιθανότητα μόλυνσης για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ από τη συνεχιζόμενη επιδημία MPOX (την οποία μέχρι πρόσφατα λέγαμε «ευλογιά των πιθήκων») λόγω του ιού MPXV (Monkey Pox Virus) κλάδου I, που βρίσκεται σε έξαρση στο Κονγκό, βλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Έξαρση της επιδημίας καταγράφεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με 12.569 κρούσματα να έχουν αναφερθεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 12ης Νοεμβρίου 2023.

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (MPXV) κλάδου I, ο οποίος θεωρείται γενικά πιο μολυσματικός από τον ιό MPXV κλάδου II, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επιδημία ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες την περίοδο 2022-23.

Σύμφωνα με το ECDC, ωστόσο, η πιθανότητα μόλυνσης για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ είναι πολύ χαμηλή, ενώ η επίπτωση από μια τέτοια μόλυνση εκτιμάται ως χαμηλή, με αποτέλεσμα συνολικά χαμηλό κίνδυνο.

Όπως σημειώνει το ECDC, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός MPXV κλάδου I κυκλοφορεί σε άλλες χώρες, εκτός ορισμένων χωρών της Κεντρικής Αφρικής και οι διαθέσιμες αλληλουχίες MPXV δεν υποδηλώνουν κυκλοφορία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι οι αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των κλινικών γιατρών σχετικά με τον ιό. Η ανίχνευση επαφών, ο έλεγχος και η αλληλουχία των δειγμάτων από ανιχνευμένες περιπτώσεις mpox θα πρέπει να συνεχιστούν, μαζί με την κοινή χρήση των ανιχνευόμενων αλληλουχιών.

Σε περίπτωση κρουσμάτων mpox με αυξημένη σοβαρότητα ή/και ανίχνευση λοίμωξης από MPXV κλάδου I, το συμβάν θα πρέπει να κοινοποιείται αμέσως σε επίπεδο ΕΕ μέσω του EpiPulse – μιας διαδικτυακής πύλης για τις ευρωπαϊκές Αρχές δημόσιας υγείας και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς για την κοινή χρήση δεδομένων για ασθένειες και ιούς.

Τι είναι το Mpox (πρώην Ευλογιά των Πιθήκων)

Γενικές Πληροφορίες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/ecdc-poly-chamili-i-pithanotita-molynsis-gia-ton-geniko-plithysmo-tis-ee-apo-tin-epidimia-tis-evlogias-ton-pithikon/176298/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες