back to top

Δύο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Γυναίκες με ενδομητρίωση ήταν κατά 31% πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα (πριν την ηλικία των 70) σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς τις 2 παθήσεις, έδειξε νεα έρευνα.

Iστορικό των δυο παραπάνω γυναικολογικών διαταραχών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έδειξε νέα έρευνα.

Σε μεγάλης κλίμακας έρευνα αναλύθηκαν 110.091 γυναίκες ηλικίας 25-42 το 1989. Δεν είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων αναφερόταν από τις ίδιες τις γυναίκες κάθε 2 χρόνια από το 1993.

Σε διάστημα 30 ετων υπήρχαν 4.356 πρόωροι θάνατοι. 1.459 από καρκίνο και 304 από καρδιαγγειακές νόσους.Unmute

Ο πρόωρος θάνατος από όλα τα αίτια για γυναίκες με επιβεβαιωμένη ενδομητρίωση ηταν 2 ανα 1.000 ανθρωποέτη σε σύγκριση με 1,4 αν 1.000 σε όσες δεν είχαν.
Γυναίκες με ενδομητρίωση ήταν κατά 31% πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα (πριν τα 70) σε σύγκριση με όσες δεν είχαν αυτές τις παθήσεις. Η πλειοψηφία των θανάτων αποδόθηκε σε γυναικολογικούς καρκίνους.

Aν και τα ινομυώματα δεν συνδέονταν με πρόωρο θάνατο από όλα τα αίτια, η πάθηση αύξανε τον κίνδυνο θανάτου λόγω γυναικολογικών καρκίνων.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης και ινομυωμάτων θα μπορούσαν να εχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας που να εκτείνεται πέρα από την αναπαραγωγική τους ζωη.

Αυτές οι παθήσεις επίσης συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω γυναικολογικών καρκίνων. Η ενδομητρίωση συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας που δεν οφειλόταν σε καρκίνο.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που βασίζεται σε αυτοαναφορές, μπορεί να είναι ευάλωτη σε λάθη. Επίσης οι συμμετέχουσες ήταν κυρίως λευκές εργαζόμενες στην περίθαλψη και το εύρημα ενδεχομένως μπορεί να μην αφορά άλλους πληθυσμούς.

Η μελέτη δημοισιεύτηκε στο BMJ.

Πηγές:
BMJ, https://www.iatronet.gr/article/129306/dyo-gynaikologikes-pathhseis-syndeontai-me-ayxhmeno-kindyno-prooroy-thanatoy-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 11.3.2025 – Nέα Guidelines για τα ΟΣΣ

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες Mε επιτυχία τα πρώτα ablation KM στο ΠΠΓΝ Ιωαννίνων. Χρ Κατσούρας, K. Ζέκιος. Το θέμα;   ο σπάνιος συνδυασμός: Περιφέρεια και Δημόσιο μαζί! Νέο αιμοδυναμικό...

Υπάρχει μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος από την έγχυση ApoA-Ι σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου?

Η μελέτη AEGIS-II δεν έδειξε κλινικό όφελος με χορήγηση της ανθρώπινης απολιποπρωτεΐνης Α-Ι (CSL112) σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (ΟΕΜ) όσον αφορά στον...

Ozempic: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες πρέπει να αποφεύγονται

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την υποστήριξη του οργανισμού και τη μείωση των παρενεργειών Η χρήση του Ozempic και άλλων παρόμοιων φαρμάκων GLP-1 έχει εξελιχθεί σε...

Ετικέτες