Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το Health Level Seven International (HL7), ένα παγκόσμιο δίκτυο βάσεων δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, ενέκρινε επίσημα έναν οδηγό εφαρμογής της σωματικής δραστηριότητας, εκτιμώντας τη σωματική δραστηριότητα ως ζωτικό σημείο για καλή Υγεία. Εκτιμάται πως τo παγκόσμιο κίνημα υγείας «Exercise is Medicine®» κατέκτησε ένα σημαντικό ορόσημο με την προσθήκη της σωματικής δραστηριότητας ως τυπικού ζωτικού σημείου στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Με την ενέργεια αυτή οι επαγγελματίες της άσκησης καθιερώνονται ως επιστήμονες  και βασικά μέλη της ομάδας φροντίδας υγείας, προσθέτοντας τη σωματική δραστηριότητα ως τα κύριο σημείο στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για θεμελιώδεις αρχές του προγράμματος Exercise is Medicine® και με την εφαρμογή τους θα επιτρέπονται οι παραπομπές μεταξύ επαγγελματιών άσκησης και επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Physical Activity Alliance (PAA) συνεργάστηκε με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και οργανισμούς σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένου του ACSM/EIM, για την ανάπτυξη του οδηγού εφαρμογής HL7 FHIR που τυποποιεί τα μέτρα για την αξιολόγηση, τη συνταγογράφηση και την παραπομπή της Φυσικής Άσκησης στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Στις αρχές Μαΐου, ο Οδηγός Εφαρμογής της Φυσικής Δραστηριότητας (IG) πέρασε από την πρώτη διαδικασία ψηφοφορίας του HL7. Ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων συνεργάζεται με τον τεχνικό της σύμβουλο για την εξέταση και τη προσαρμογή των παρατηρήσεων που έλαβε, η οποία θα χρειαστεί έγκριση από τις ομάδες εργασίας του IG.

Η πρώτη δημοσίευση του IG, η οποία αναμένεται έως το φθινόπωρο του 2023 θα θεωρηθεί «πρότυπο για δοκιμαστική χρήση». Η περίοδος δοκιμαστικής χρήσης θα διαρκέσει επιπλέον 2-3 χρόνια αυξανόμενης εφαρμογής και υιοθέτησης και θα περάσει από δύο επιπλέον κύκλους ψηφοφορίας πριν θεωρηθεί «κανονιστικό» πρότυπο που θα εφαρμοστεί σε όλο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Κατά το πρώτο βήμα, το HL7 διευκολύνει τη μεταφορά κλινικών και διοικητικών δεδομένων μεταξύ συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, επιτρέποντας την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ιδρυμάτων και συστημάτων. Στόχος είναι η αξιολόγηση της ανάγκης ενός ασθενούς για σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής σε πιστοποιημένο επαγγελματία άσκησης.  Επίσης, στη συνέχεια το αμερικανικό μητρώο επαγγελματιών άσκησης (USREPS) θα ενσωματωθεί στο πλαίσιο παραπομπής και θα χρησιμοποιείται για τη θετική επαλήθευση των επαγγελματιών άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιημένων από το ACSM επαγγελματιών άσκησης ως προσοντούχων και φερέγγυων. Ακόμη, το μητρώο θα χρησιμεύσει επίσης ως σημείο αναφοράς για τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες άσκησης που θα λαμβάνουν παραπομπές από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Το πλαίσιο ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παραπέμπουν τους ασθενείς σε προγράμματα άσκησης που παρέχονται από ειδικευμένους επαγγελματίες άσκησης. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού μέσω της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας και της μείωσης του επιπολασμού των ασθενειών που συνδέονται με την καθιστική ζωή. Επιπλέον, τα προγράμματα άσκησης είναι μια οικονομικά αποδοτική παρέμβαση με μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: https://virus.com.gr/gia-proti-fora-entassetai-i-somatiki-drastiriotita-stin-ygeionomiki-perithalpsi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες