Διαβήτης Τύπου 2: Νέα Δεδομένα για την Κληρονομικότητα της Νόσου

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geneticsπροσφέρει σημαντικά δεδομένα για την κληρονομικότητα και τα γονίδια που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα αυτή αποτελεί σημείο-σταθμό στις μελέτες για τη νόσο, καθώς ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μίας κλίμακας που θα εκτιμά την πιθανότητα ενός ασθενούς να παρουσιάσει διαβήτη τύπου 2 με βάση τα γονίδιά του.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε συνολικά 122 βάσεις γενετικών δεδομένων και διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σήμερα, τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Επιδημιολογικά δεδομένα είχαν δείξει μάλιστα ότι το 2015 σχεδόν 392 εκατομμύρια ασθενείς έπασχαν από τη νόσο.

Η παρούσα μελέτη, όπως προαναφέρθηκε, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προσφέρει νέους γονιδιακούς στόχους, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Βοηθά επίσης τους γιατρούς να δημιουργήσουν κλίμακες «γενετικού σκορ» οι οποίες θα μπορούν να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως διατροφής ή άλλων παραγόντων από τον τρόπο ζωής.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη συνέκριναν το DNA σχεδόν 181.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 με αυτό 1.16 εκατομμύρια εθελοντών που δεν έπασχαν από την παραπάνω νόσο. Εξετάζοντας το σύνολο, σχεδόν, του γονιδιώματος οι έρευνες αυτές έχουν ως στόχο να ανακαλύψουν γενετικούς δείκτες ή νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς που διαφέρουν στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει στους επιστήμονες να απομονώσουν συγκεκριμένες περιοχές του DNA που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους είχε εξετάσει μόνο ασθενείς από την Ευρώπη, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την ισχύ των δεδομένων για άλλους πληθυσμούς.

Θέλοντας να αντιμετωπίσουν το παραπάνω πρόβλημα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν πληροφορίες από αρκετές διαφορετικές βάσεις δεδομένων.

«Μέχρι σήμερα, όλες σχεδόν οι μελέτες είχαν ασχοληθεί μόνο με πληθυσμούς Ευρωπαϊκής καταγωγής, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Καυκάσιοι. Προφανώς, τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν αφορούν πληθυσμούς άλλης εθνικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα για την παρούσα μελέτη βασίστηκε σε μία προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε αναδείξει σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα γονίδια και διάφορα χαρακτηριστικά του διαβήτη, όπως η ινσουλίνη νηστείας και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

«Καθώς η έρευνά μας εξέτασε ένα πολύ μεγάλο δείγμα εθελοντών από διάφορες χώρες, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως φυλής», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Συνολικά, ανακαλύψαμε 117 γονίδια που συνδέονται με το διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων τα 40 είναι εντελώς νέα και δεν είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες. Οι παρατηρήσεις μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση των μηχανισμών του διαβήτη τύπου 2», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια:Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/diavitis-typou-2-nea-dedomena-gia-tin-klironomikotita-tis-nosou/?amp=1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες