Ρύπανση του Περιβάλλοντος: Νέα Δεδομένα Δείχνουν ότι Προκαλεί Πάνω από 9 Εκατομμύρια Θανάτους Ετησίως

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μόλυνση του περιβάλλοντος από τη βιομηχανία προκαλούν περίπου 9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως από το 2015, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Commission on Pollution and Health, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει και ανοδική τάση της τάξης του 7% στους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Βρισκόμαστε μέσα σε μία κατσαρόλα που βράζει αργά», αναφέρουν μάλιστα οι συγγραφείς στη μελέτη τους. Αντίθετα με την κλιματική αλλαγή, την ελονοσία και τον HIV, «δεν έχουμε ασχοληθεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση όσο θα έπρεπε», προσθέτουν.

Μία προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας που δημοσιεύτηκε το 2017 είχε εκτιμήσει επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως είναι περίπου 9 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/6 περίπου των συνολικών θανάτων.

Από τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με αυτόν του καπνίσματος. Η COVID-19, συγκριτικά, έχει προκαλέσει περίπου 6.7 εκατομμύρια θανάτους από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Στην τελευταία τους ανάλυση, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για το 2019 από το Global Burden of Disease, μία συνεχιζόμενη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η οποία έχει ως στόχο να εκτιμήσει τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η νέα αυτή ανάλυση εστίασε περισσότερο στα αίτια της ρύπανσης και κατέληξε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Νερό και Αέρας σε Κλειστούς Χώρους

Οι θάνατοι από τους συνήθεις ρύπους και τοξικά χημικά παρουσιάζουν μείωση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στην Αφρική καθώς και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, αποτελούν ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία και το Τσαντ είναι σήμερα οι 3 πρώτες χώρες σε θανάτους που συνδέονται με τη ρύπανση, καθώς αρκετοί από τους κατοίκους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή έδαφος για τις καλλιέργειες.

Κρατικές πρωτοβουλίες με σκοπό να μειωθεί η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, με παράλληλη βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής, κατάφεραν να περιορίσουν τον αριθμό των θανάτων σε ορισμένες χώρες. Στην Αιθιοπία και τη Νιγηρία, τα παραπάνω μέτρα μείωσαν τους θανάτους αυτούς κατά 2/3 από το 2000 μέχρι το 2019. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ινδίας το 2016 άρχισε να αντικαθιστά τους ξυλόφουρνους με φούρνους που χρησιμοποιούν γκάζι.

Νέοι Ρύποι

Στον αντίποδα, οι θάνατοι που αποδίδονται σε νέους ρύπους, όπως αυτοί που παράγονται από τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά της γεωργίας και την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 2000 μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί αύξηση 66% σε αυτούς τους θανάτους, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ορισμένες μεγαλουπόλεις όπως η Μπανγκόκ, το Πεκίνο και η πόλη του Μεξικού, έχουν καταφέρει να την περιορίσουν σε κάποιο βαθμό, ωστόσο στις περισσότερες πόλεις η κατάσταση χειροτερεύει.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης έδωσαν και μία λίστα με τις 10 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Στις παρακάτω χώρες παρατηρούνται οι περισσότεροι θάνατοι (ως αναλογία του συνολικού πληθυσμού):

  1. Τσαντ
  2. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
  3. Νιγηρία
  4. Νησιά του Σολομώντα
  5. Σομαλία
  6. Νότια Αφρική
  7. Βόρεια Κορέα
  8. Λεσότο
  9. Βουλγαρία
  10. Μπουρκίνα Φάσο.

    Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhDΕιδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/rypansi-tou-perivallontos-nea-dedomena-deichnoun-oti-prokalei-pano-apo-9-ekatommyria-thanatous-etisios/?amp=1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες