Διαβητική Νευροπάθεια: Πώς Επηρεάζεται από τα Επίπεδα των Λιπιδίων στο Αίμα;

Περίπου το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα παρουσιάσει τελικά βλάβες στα νεύρα ή διαβητική νευροπάθεια, μία νόσο που χαρακτηρίζεται από έντονο άλγος και μπορεί να προκαλέσει αναπηρία.

Αν και σήμερα υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να περιορίσουν το άλγος που προκαλεί η νόσος, οι επιστήμονες αναζητούν ακόμα τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της διαβητικής νευροπάθειας με σκοπό να αποτρέψουν την εμφάνισης της νόσου.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan υποστηρίζει ότι αρκετοί βιοδείκτες των λιπιδίων συνδέονται με την εμφάνιση νευροπάθειας στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα ορού από σχεδόν 70 εθελοντές με διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς αυτοί έκαναν ξανά εξετάσεις 10 χρόνια αργότερα για να διαπιστωθεί αν παρουσίασαν διαβητική νευροπάθεια. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα 435 διαφορετικών λιπιδίων, δηλαδή οργανικών μορίων που αποτελούνται από λίπη και έλαια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, δείχνουν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα σκορ στους δείκτες διαβητικής νευροπάθειας είχαν αλλαγές στα λιπίδια που παραπέμπουν σε έκπτωση του ενεργειακού μεταβολισμού.

«Εξετάζοντας τα επίπεδα των παραπάνω βιοδεικτών των λιπιδίων στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας. Με τον τρόπο αυτό είναι ευκολότερο να χορηγήσουμε εγκαίρως κατάλληλες θεραπείες σε αυτούς τους ασθενείς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αν και το λιπιδικό προφίλ των ασθενών που είχαν νευροπάθεια ήταν διαφορετικό από αυτό των ασθενών που δεν εμφάνισαν την παραπάνω επιπλοκή, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν εμφανείς ακόμα και 10 χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που εκδήλωσαν τελικά νευροπάθεια είχαν διαταραχές της σηματοδότησης στην οδό της οξείδωσης των λιπαρών οξέων. Η παραπάνω οδός μετατρέπει τα λιπίδια σε ενέργεια για τα νεύρα, επομένως όταν διαταραχθεί εμφανίζονται βλάβες στα τελευταία.

«Καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των λιπιδίων του ορού και τον κίνδυνο νευροπάθειας, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων, τόσο μέσω της χορήγησης φαρμάκων, όσο και μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής. Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι τα ακόρεστα λίπη αποτελούν μία καλύτερη πηγή ενέργειας για τα νεύρα σε σχέση με τα κορεσμένα. Ως αποτέλεσμα, συνιστούμε στους ασθενείς να ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία του νευρικού συστήματος», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση είναι τα καλύτερα μέτρα που έχουμε σήμερα για την πρόληψη της διαβητικής νευροπάθειας», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/diavitiki-nevropatheia-pos-epireazetai-apo-ta-epipeda-ton-lipidion-sto-aima/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες