Διαβητική Νευροπάθεια: Πώς Επηρεάζεται από τα Επίπεδα των Λιπιδίων στο Αίμα;

Περίπου το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα παρουσιάσει τελικά βλάβες στα νεύρα ή διαβητική νευροπάθεια, μία νόσο που χαρακτηρίζεται από έντονο άλγος και μπορεί να προκαλέσει αναπηρία.

Αν και σήμερα υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να περιορίσουν το άλγος που προκαλεί η νόσος, οι επιστήμονες αναζητούν ακόμα τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της διαβητικής νευροπάθειας με σκοπό να αποτρέψουν την εμφάνισης της νόσου.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan υποστηρίζει ότι αρκετοί βιοδείκτες των λιπιδίων συνδέονται με την εμφάνιση νευροπάθειας στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα ορού από σχεδόν 70 εθελοντές με διαβήτη τύπου 2. Οι ασθενείς αυτοί έκαναν ξανά εξετάσεις 10 χρόνια αργότερα για να διαπιστωθεί αν παρουσίασαν διαβητική νευροπάθεια. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα 435 διαφορετικών λιπιδίων, δηλαδή οργανικών μορίων που αποτελούνται από λίπη και έλαια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, δείχνουν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα σκορ στους δείκτες διαβητικής νευροπάθειας είχαν αλλαγές στα λιπίδια που παραπέμπουν σε έκπτωση του ενεργειακού μεταβολισμού.

«Εξετάζοντας τα επίπεδα των παραπάνω βιοδεικτών των λιπιδίων στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας. Με τον τρόπο αυτό είναι ευκολότερο να χορηγήσουμε εγκαίρως κατάλληλες θεραπείες σε αυτούς τους ασθενείς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αν και το λιπιδικό προφίλ των ασθενών που είχαν νευροπάθεια ήταν διαφορετικό από αυτό των ασθενών που δεν εμφάνισαν την παραπάνω επιπλοκή, οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν εμφανείς ακόμα και 10 χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που εκδήλωσαν τελικά νευροπάθεια είχαν διαταραχές της σηματοδότησης στην οδό της οξείδωσης των λιπαρών οξέων. Η παραπάνω οδός μετατρέπει τα λιπίδια σε ενέργεια για τα νεύρα, επομένως όταν διαταραχθεί εμφανίζονται βλάβες στα τελευταία.

«Καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των λιπιδίων του ορού και τον κίνδυνο νευροπάθειας, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων, τόσο μέσω της χορήγησης φαρμάκων, όσο και μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής. Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι τα ακόρεστα λίπη αποτελούν μία καλύτερη πηγή ενέργειας για τα νεύρα σε σχέση με τα κορεσμένα. Ως αποτέλεσμα, συνιστούμε στους ασθενείς να ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία του νευρικού συστήματος», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση είναι τα καλύτερα μέτρα που έχουμε σήμερα για την πρόληψη της διαβητικής νευροπάθειας», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/diavitiki-nevropatheia-pos-epireazetai-apo-ta-epipeda-ton-lipidion-sto-aima/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες