Διατροφή ακριβείας: Έλληνες επιστήμονες ανέπτυξαν γενετικό τεστ που προτείνει την ιδανική διατροφή για τον καθένα

Η διατροφή ακριβείας μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων, με βάση το γενετικό προφίλ, μπορεί να προσφέρει καλύτερη υγεία και ευεξία. Δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ που ανέπτυξαν πρωτοποριακό γενετικό τεστ για εξατομικευμένο πλάνο διατροφής μιλούν στο oloygeia.gr.

Η υγεία του κάθε ανθρώπου είναι ένα σύνθετο μωσαϊκό που διαμορφώνεται από τις γενετικές μας ιδιαιτερότητες, το περιβάλλον και τις επιλογές μας στη ζωή. Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, μοναδική πρέπει να είναι και η φροντίδα της υγείας του και της διατροφής του. Αυτή είναι η φιλοσοφία δύο επιστημόνων του ΕΚΠΑ, της Επίκουρης Καθηγήτριας Καλλιόπης Γκούσκου και του Καθηγητή Αριστείδη Ηλιόπουλου, που δημιούργησαν τον πρώτο τεχνοβλαστό του ΕΚΠΑ, την εταιρεία GENOSOPHY. Η ίδρυσή της πηγάζει από τον πρωτοποριακό χώρο της Γονιδιωματικής Ιατρικής και της Διατροφής Ακριβείας, και προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες ατομικές συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας.

Έχουμε αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα γενετικά τεστ παγκοσμίως για τα διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα. Τα αποτελέσματά του μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχουμε για νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά”, τονίζουν στο oloygeia.gr οι δύο Καθηγητές.

Επίσης ένας καινοτόμος αλγόριθμοςσυνδυάζει τα γενετικά δεδομένα με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία κάθε ατόμου, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής και ευεξίας και προσφέροντας έναν ολοκληρωμένο δρόμο προς την υγεία.

Διατροφή ακριβείας: Ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού γενετικού τεστ για εξατομικευμένο πλάνο διατροφής

Οι δύο Καθηγητές εξηγούν ότι έχουν αναπτύξει ένα από τα πιο εξελιγμένα γενετικά τεστ παγκοσμίως για τα διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα. “Τα αποτελέσματά του μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχουμε γι΄ αυτά τα νοσήματα και για το πώς το σώμα μας αντιδρά σε διαφορετικά στοιχεία της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Αλλά το πραγματικό άλμα προς τα εμπρός είναι ο καινοτόμος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που επίσης αναπτύξαμε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο αλγόριθμος συνδυάζει τα γενετικά δεδομένα με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία κάθε ατόμου, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής και ευεξίας και προσφέροντας έναν ολοκληρωμένο δρόμο προς την υγεία.

Ο αλγόριθμος έχει αξιολογηθεί από επιτροπή ειδικών του ΕΚΠΑ και κατοχυρωθεί ως εμπορικό μυστικό του Πανεπιστημίου μας.

Η πρωτοπορία μας στην επιστήμη της Διατροφής Ακριβείας ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση του πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την υγεία μας. Παρέχουμε απαντήσεις για το τι πρέπει να τρώμε για να παραμένουμε υγιείς, διασφαλίζοντας ένα μέλλον με λιγότερα νοσήματα και περισσότερη ευεξία“. Η διατροφή ακριβείας, συμπληρώνουν, “αντιμετωπίζει τον καθένα από εμάς ως μοναδικό βιολογικό σύστημα. Μέσω της ανάλυσης των γενετικών ιδιαιτεροτήτων και άλλων παραγόντων, μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες τροφές και διατροφικά μοτίβα συμβάλλουν περισσότερο στην υγεία μας“.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία της τροφής, στα συμπληρώματα, ειδικά τρόφιμα ή την άσκηση καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις διαφορές στο DNA μας.

Αντίθετα με τις συμβατικές προσεγγίσεις που είναι σχεδιασμένες για τον μέσο όρο σ’ έναν πληθυσμό, η Διατροφή Ακριβείας εστιάζει στην εξατομίκευση, βοηθώντας στην πρόληψη νοσημάτων και τη βελτίωση της υγείας γενικότερα.

Ίδρυση τεχνοβλαστών από το ΕΚΠΑ για την εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων

Οι τεχνοβλαστοί είναι εταιρείες που ιδρύονται για να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία μέσω της διασύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση των πρώτων τεχνοβλαστών της, ανάμεσα στις οποίες είναι και η εταιρεία GENOSOPHY,που ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2023 ως ο πρώτος τεχνοβλαστός του ΕΚΠΑ, με συνιδρυτές την Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Γκούσκου και τον Καθηγητή Αριστείδη Ηλιόπουλο

Οπως εξηγούν στο oloygeia.gr, οι δύο Καθηγητές, η ιδέα για τη δημιουργία της  πηγάζει από τον πρωτοποριακό χώρο της Γονιδιωματικής Ιατρικής και της Διατροφής Ακριβείας, που αναδεικνύεται από τη σημαντική έρευνα που πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. “Δημιουργήσαμε την εταιρεία με σκοπό να μεταφέρουμε την πρωτοποριακή τεχνογνωσία που αποκτήσαμε στο πλαίσιο της έρευνάς μας σε πρακτικές εφαρμογές που εξυπηρετούν την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου”. Σε όλα τα στάδια προετοιμασίας της ίδρυσης του τεχνοβλαστού, καταλυτική ήταν η συνεισφορά του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ.

Η διατροφή ακριβείας θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα

Οι δύο Καθηγητές εξηγούν ότι το όραμά τους  “είναι πραγματικά απλό και παράλληλα φιλόδοξο: θέλουμε να βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση και τα καρδιαγγειακά. Η φιλοσοφία της εταιρείας μας βασίζεται στην πεποίθηση πως όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, μοναδική πρέπει να είναι η φροντίδα της υγείας του. 

Αντιμετωπίζουμε την υγεία ως ένα σύνθετο μωσαϊκό που διαμορφώνεται από τις γενετικές μας ιδιαιτερότητες, το περιβάλλον και τις επιλογές μας στη ζωή, και προσφέρουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες ατομικές συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας“. Ειδικότερα, μέσω σφαιρικής κατανόησης του γενετικού τους προφίλ  οι άνθρωποι λαμβάνουν εξατομικευμένες συστάσεις για την υγιή διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής που θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

“Η GENOSOPHY μπορεί να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να «ανακαλύψει τον εαυτό του», παρέχοντας γενετικές αναλύσεις που αποκαλύπτουν την γενετική του προδιάθεση για διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα”.  Δίνεται επίσης, η δυνατότητα σε κάθε άτομο να κατανοήσει καλύτερα ποιες διατροφικές και άλλες αλλαγές μπορούν να προωθήσουν την υγεία και την ευεξία του, ενσωματώνοντας τη γνώση στην καθημερινή του ζωή.

Οι δύο Καθηγητές του ΕΚΠΑ εξηγούν ότι κάθε υπηρεσία που παρέχεται βασίζεται στην πλέον ενημερωμένη επιστημονική βιβλιογραφία και σε επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στον Ελληνικό πληθυσμό. Εξηγούν ότι με τα εργαλεία που διαθέτουν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη διατροφική πληροφορία. Έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης εκατοντάδων χιλιάδων γενετικών ιδιαιτεροτήτων,  συνδυασμό γενετικών δεδομένων με στοιχεία υγείας του ατόμου και παραγωγή  εξατομικευμένων συστάσεων διατροφής και τρόπου ζωής σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

“Ως ενεργοί επιστήμονες, έχουμε πάθος με την αριστεία και την αξιοπιστία. Μέσω δικών μας κλινικών μελετών που αξιολογήθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχουμε επιβεβαιώσει την ανωτερότητα της τεχνολογίας GENOSOPHY στη διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε σχέση με τις συμβατικές διατροφικές προσεγγίσεις”, τονίζουν. Προσβλέπουμε, συνεχίζουν, “στη συνέχιση της πρωτοπορίας μας στη Διατροφή Ακριβείας, προσφέροντας ακόμα πιο προηγμένες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας που θα λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές γενετικές ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου.

Δίνουμε έμφαση στην ανάλυση πολλαπλών επιπέδων δεδομένων υγείας και βιολογικών παραμέτρων. Μέσω αυτής της προσέγγισης, θέλουμε να ανακαλύψουμε νέα πρότυπα για την ευεξία, την πρόληψη νοσημάτων και τη διατροφική και φαρμακευτική αντιμετώπισή τους που θα μας φέρει στην πρωτοπορία της Ιατρικής Ακριβείας.

Οι προσδοκίες μας είναι απλές αλλά σημαντικές. Θέλουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με επιτυχία τις ανάγκες των ανθρώπων που επιδιώκουν να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές. Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε το κλειδί για μια ζωή με λιγότερες ασθένειες και περισσότερη ευεξία, διατηρώντας την αφοσίωσή μας στην καινοτομία και την ανθρώπινη φροντίδα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr/diatrofi/diatrofi-akriveias-ellines-epistimones-aneptyxan-genetiko-test-poy-proteinei-tin-idaniki-diatrofi-gia-ton-kathena/amp/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?

Σχετίζεται η λιποπρωτεΐνη (α) με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ανεξάρτητα από την παρουσία αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου?Η λιποπρωτεΐνη (α) αποτελεί έναν αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακής...

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο άν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε...

Πνευμονική εμβολή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πνευμονική εμβολή παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη ενός ή περισσοτέρων κλάδων της...

Ετικέτες