back to top

Διαδεδομένο αντιβιοτικό ευρέως φάσματος αποκαλύπτεται δραστικό στην καταπολέμηση του καρκίνου

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ένα υπάρχον φάρμακο θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία 

Δίνοντας μια σύντομη εξήγηση του τρόπου που ο καρκίνος εμφανίζεται και αναπτύσσεται σε έναν οργανισμό, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται «κρυφά» από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Μετά από χρόνια ερευνών, η μόνη θεραπεία που φαίνεται να λειτουργεί σε κάποιο βαθμό είναι η ανοσοθεραπεία, που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να επιτεθεί στα κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Πολλοί ασθενείς, ωστόσο, επωφελούνται ελάχιστα ή καθόλου από αυτή την επαναστατική θεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί κατά κανόνα αξιοποιώντας τους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού, αναγνωρίζοντας και εμποδίζοντας τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να κρυφτούν από την άμυνα του οργανισμού. Υπάρχουν, ωστόσο, και καρκινικά κύτταρα που δεν διαθέτουν αυτές τις πρωτεΐνες και χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να κρυφτούν. Αυτό εξηγεί και το γιατί ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία, γεννώντας την ανάγκη για νέες, καινοτόμες θεραπείες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα παρουσίασαν μια πρωτοποριακή μελέτη στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer, που δείχνει ότι τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Πρόκειται για αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενών με μολυσματικές ασθένειες εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως. Αυτά τα φάρμακα έχουν δείξει την ικανότητα να ενεργοποιούν τα Τ λεμφοκύτταρα, έναν τύπο ανοσοποιητικού κυττάρου, ώστε να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

υποτροπής

«Ερευνήσαμε την μινοκυκλίνη, ένα αντιβιοτικό τετρακυκλίνης, στο αίμα και τον καρκινικό ιστό ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και διαπιστώσαμε ότι η μινοκυκλίνη ενίσχυσε την αντικαρκινική δράση των Τ λεμφοκυττάρων, στοχεύοντας τη γαλακτίνη-1, μια ανοσοκατασταλτική πρωτεΐνη που παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα», εξήγησε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Mari Tone.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η γαλακτίνη-1 βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντας τα κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα να φτάσουν στον καρκινικό όγκο. Μετά από θεραπεία με τετρακυκλίνη, η γαλακτίνη-1 δεν ήταν πλέον σε θέση να εμποδίσει τα Τ λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στον όγκο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, προσφέροντας ενδεχομένως μια νέα γραμμή άμυνας κατά των ανθεκτικών στις υπάρχουσες θεραπείες καρκίνων.

«Αυτά τα αντιβιοτικά έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τις ανοσοθεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα στη θεραπεία του καρκίνου», σχολίασε ο ερευνητής Kota Iwahori.«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που στοχεύουν σε διαφορετικές ανοσολογικές οδούς και μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους με καρκίνο, ιδιαίτερα εκείνους που δεν επωφελούνται από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες», κατέληξε.

Πηγή: www.ygeiamou.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης: Νέο προϊόν για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα

 Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τον διαβήτη από την DexCom και τηνHemoglobe. Στόχος είναι η συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) για άτομα με διαβήτη. Το...

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Ετικέτες