Συσχέτιση του γυναικείου φύλου με ‘’ευνοϊκή’’ ανοσολογική απόκριση και καλύτερη έκβαση της νόσου Covid-19

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει διαφορές φύλου στα κλινικά αποτελέσματα της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19). Ωστόσο, εάν οι ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των φύλων και εάν αυτές οι διαφορές εξηγούν την ευαισθησία των ανδρών στο COVID-19, είναι άγνωστη προς το παρόν.

Σε αυτήν τη μελέτη, εξετάστηκαν οι διαφορές φύλου στο ιικό φορτίο, τους τίτλους αντισωμάτων ειδικού για SARS-CoV-2, τις κυτταροκίνες του πλάσματος, καθώς και τον φαινότυπο των κυττάρων του αίματος σε ασθενείς με COVID-19.

Εστιάζοντας την ανάλυσή σε ασθενείς με μέτρια νόσο που δεν είχαν λάβει ανοσορυθμιστικά φάρμακα, τα αποτελέσματά μας αποκάλυψαν ότι οι άνδρες ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα πλάσματος των ‘’έμφυτων’’ ανοσοκυτταροκινών, όπως IL-8 και IL-18, μαζί με πιο ισχυρή επαγωγή μη κλασσικών μονοκυττάρων.

 Αντίθετα, οι γυναίκες ασθενείς εμφάνισαν σημαντικά πιο ισχυρή ενεργοποίηση Τ κυττάρων από τους άνδρες ασθενείς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης SARS-CoV-2, η οποία διατηρήθηκε στους ηλικιωμένους.

Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια πιθανή εξήγηση που βασίζεται στις παρατηρούμενες σεξουαλικές διαφορές στο COVID-19 και παρέχουν μια σημαντική βάση για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης με βάση το φύλο στη θεραπεία και τη φροντίδα ανδρών και γυναικών με COVID-19.

Original Article: Sex differences in immune responses that underlie COVID-19 disease outcomes

Nature 2020 Aug 26 doi: 10.1038/s41586-020-2700-3. Online ahead of print.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Κατερίνα Αντωνίου, Αν.Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ)

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο Γ. Κοχιαδάκης, πρόεδρος ΕΚΕ για τον αιφνίδιο θάνατο και τη σημασία της πρόληψης

Έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο ανακηρύσσει το 2023 η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), αντιλαμβανόμενη την αξία που έχει η πλήρης και στοχευμένη ενημέρωση...

Covid-19: Τέλος, στην υποχρέωση χρήσης μάσκας στα ΜΜΜ – Τα μέτρα σε δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας σε δομές υγείας και κλειστές...

Τα εμβόλια έναντι covid-19 και κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Νεότερα δεδομένα

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει συσχετίσεις μεταξύ του εμβολιασμού έναντι COVID-19 και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ιδίως σε νέους ανθρώπους. Ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα δεν επιβεβαιώνεται σε...

Ετικέτες