Συσχέτιση του γυναικείου φύλου με ‘’ευνοϊκή’’ ανοσολογική απόκριση και καλύτερη έκβαση της νόσου Covid-19

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει διαφορές φύλου στα κλινικά αποτελέσματα της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19). Ωστόσο, εάν οι ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του SARS-CoV-2 διαφέρουν μεταξύ των φύλων και εάν αυτές οι διαφορές εξηγούν την ευαισθησία των ανδρών στο COVID-19, είναι άγνωστη προς το παρόν.

Σε αυτήν τη μελέτη, εξετάστηκαν οι διαφορές φύλου στο ιικό φορτίο, τους τίτλους αντισωμάτων ειδικού για SARS-CoV-2, τις κυτταροκίνες του πλάσματος, καθώς και τον φαινότυπο των κυττάρων του αίματος σε ασθενείς με COVID-19.

Εστιάζοντας την ανάλυσή σε ασθενείς με μέτρια νόσο που δεν είχαν λάβει ανοσορυθμιστικά φάρμακα, τα αποτελέσματά μας αποκάλυψαν ότι οι άνδρες ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα πλάσματος των ‘’έμφυτων’’ ανοσοκυτταροκινών, όπως IL-8 και IL-18, μαζί με πιο ισχυρή επαγωγή μη κλασσικών μονοκυττάρων.

 Αντίθετα, οι γυναίκες ασθενείς εμφάνισαν σημαντικά πιο ισχυρή ενεργοποίηση Τ κυττάρων από τους άνδρες ασθενείς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης SARS-CoV-2, η οποία διατηρήθηκε στους ηλικιωμένους.

Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια πιθανή εξήγηση που βασίζεται στις παρατηρούμενες σεξουαλικές διαφορές στο COVID-19 και παρέχουν μια σημαντική βάση για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης με βάση το φύλο στη θεραπεία και τη φροντίδα ανδρών και γυναικών με COVID-19.

Original Article: Sex differences in immune responses that underlie COVID-19 disease outcomes

Nature 2020 Aug 26 doi: 10.1038/s41586-020-2700-3. Online ahead of print.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Κατερίνα Αντωνίου, Αν.Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ)

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Προσωπικός γιατρός: Τι εξετάζεται

Προσωπικός γιατρός: Σβήνουν γράφουν για να βρουν νέα κίνητρα στους γιατρούς – Τι εξετάζεται Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός...

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ(αντιΑΜΠ) ΑΓΩΓΗΣ (dual antiplatelet therapy DAPT)

Η διάρκεια της DAPT(ασπιρίνη συν P2Y12 inhibitor)  μετά PCI είναι 6 μήνες για τα χρόνια ΣΣ και 12 μήνες για τα οξέα ΣΣ. Πολλές μελέτες...

Ετικέτες