Δέσμη προγραμμάτων πρόληψης: Καινοτομία το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Πρωτοπόρα θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη με την εφαρμογή προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανακοινώθηκε  σε σύσκεψη στο Μέγαρο ΜαξίμουΣε «τροχιά» υλοποίησης έχει μπει ένα σύνολο δράσεων που αφορά την πρόληψη νοσημάτων.

Ανάμεσα σε πλήθος δράσεων αξιοσημείωτη είναι η καινοτόμα υλοποίηση προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα, πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία. Η δράση θα αφορά σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο τσιγάρων κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη.

Αναλυτικά οι δράσεις στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπουν εξετάσεις  θα καλύπτουν από τη διάγνωση διάφορων τύπων καρκίνου έως δράσεις για την αποστιγματοποίηση της περιόδου σε νεαρές κοπέλες, με παράλληλη δωρεάν διανομή προϊόντων η οποία θα γίνει πιλοτικά σε 200 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό είναι ότι το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» ήδη έχει αποφέρει καρπούς, καθώς περισσότερες από 120.000 γυναίκες έχουν ήδη κάνει προληπτική μαστογραφία, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας τη δυνατότητα προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εντοπισμό καρκίνου του πνεύμονα σε συστηματικούς καπνιστές. Στο πνεύμα αυτό ο σχεδιασμός για την επόμενη τετραετία, που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, αποβλέπει στην αλλαγή μιας λανθασμένης νοσοκομειοκεντρικής νοοτροπίας και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέες δράσεις

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανέλυσαν ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Βασικός άξονας αποτελεί  το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο ενσωματώνει το υφιστάμενο πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών «Φώφη Γεννηματά» και επιπρόσθετα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για:

Πρωτογενή πρόληψη:

– Καταπολέμηση της παχυσαρκίας στο σύνολο των παιδιών στη χώρα μας, υπολογίζοντια ότι θα αφορά 2.002.670 παιδιά από 0 έως 17 ετών αλλά και στους ενήλικες , 7.000.000 άνδρες και γυναίκες.

– Αποστιγματοποίηση της περιόδου και δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου στα κορίτσια, με  εφαργογή πιλοτικά, δηλαδή  διανομή 13.716.000 προϊόντων σε 200 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σχετική ενημέρωση όλων των κοριτσιών 12 έως 18 ετών (360.000) αλλά και εκπαίδευση και ενδυνάμωση γονιών, εκπαιδευτικών και συνομηλίκων για τα ζητήματα αυτά.

Δευτερογενή και Τριτογενή Πρόληψη για χρόνια νοσήματα:

– Ο καρκίνος του μαστού με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 120.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα 7.697 γυναίκες.

– Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αρχίζει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (2.432.000 γυναίκες, 30-65 ετών).

– Προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (3,840,000 άνδρες και γυναίκες 50-69 ετών), αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (5.706.125 άνδρες και γυναίκες 30-70 ετών), που αρχίζουν σταδιακά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους

– Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να αρχίσει πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών με δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρους

– Υλοποιείται πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι καθώς και άλλες ομάδες που ασκούν χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Πηγή: https://virus.com.gr/desmi-programmaton-prolipsis-kainotomia-to-programma-gia-ton-karkino-toy-pneymona/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες