CoViD: Πιο ήπια η νόσηση με Όμικρον ή με Δέλτα; Οι διαφορές στη θνητότητα  

Τι αναφέρει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BMC Infectious Diseases.

Η παραλλαγή Δέλτα είχε προκαλέσει μαζικούς θανάτους ασθενών με CoViD και στην Ελλάδα. Η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον, από τα τέλη του 2021 έως σήμερα, έχει συνδυαστεί με ηπιότερη νόσηση και λιγότερους θανάτους.

Πόσο ακριβές είναι αυτό; Τις διαφορές στην κλινική εικόνα και την έκβαση της νοσηλείας ασθενών με CoViD, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη Δέλτα και την Όμικρον, παρουσιάζει ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, σε αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό BMC Infectious Diseases.

Όπως αναφέρουν, τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν λιγότερο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις και θνητότητα με την παραλλαγή Όμικρον. Οι μελέτες αυτές, ωστόσο, δεν έχουν ομοιογένεια σε σχέση με τις νοσηλευτικές δομές και τα συστήματα Υγείας.

Η συντακτική ομάδα σημειώνει πως οι ασθενείς που συγκρίθηκαν προέρχονταν από μία νοσηλευτική δομή και αφορούσε τις δύο φάσεις της πανδημίας. 

Αξιολογήθηκαν αναδρομικά 364 ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον 1 και 241 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τη Δέλτα

Εξετάστηκαν οι διαφορές στα συμπτώματα, στα εργαστηριακά αποτελέσματα και στην κλινική βαρύτητα μεταξύ των δύο παραλλαγών και αξιολογήθηκαν οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για μοιραία έκβαση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, με περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, στοιχεία που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Αν και εμφάνιζαν πιο ήπια κλινική εικόνα και χρειάζονταν λιγότερη χορήγηση οξυγόνου και δεξαμεθαζόνης, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ήταν παρόμοια με όσους είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα.

Ασθενείς άνω των 60 ετών ή ανοσοκατεσταλμένοι είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Το επίπεδο των ουδετερόφιλων, το επίπεδο φροντίδας, η ηλικία και το επίπεδο κρεατινίνης κατά την εισαγωγή, ήταν εξαιρετικά σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για ενδονοσοκομειακό θάνατο.

Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες σχολιάζουν πως στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος από τη Δέλτα, αλλά σχετίζεται με συγκρίσιμη θνητότητα.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/120482/covid-pio-hpia-h-noshsh-me-omikron-h-me-delta-oi-diafores-sth-thnhtothta-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες