Covid-19: Πρώιμη έναρξη θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη

Μία μόνο δόση πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης λάμδα φαίνεται να μειώνει σημαντικά τη συχνότητα νοσηλείας ή επίσκεψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μεταξύ των κυρίως εμβολιασμένων μη νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η αποτελεσματικότητα μιας μόνο δόσης πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης λάμδα στην πρόληψη κλινικών συμβάντων σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 είναι ασαφής. Τα  δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Gilmar Reis και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine με θέμα την πρώιμη έναρξη θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα έναντι της Covid-19 παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, προσαρμοστική μελέτη τύπου πλατφόρμας συμμετείχαν 1.951 ασθενείς κυρίως εμβολιασμένοι ενήλικες με σοβαρή νόσο COVID-19 στη Βραζιλία και στον Καναδά. Οι συμμετέχοντες δεν  χρειάστηκαν νοσηλεία, αλλά παρουσίασαν οξεία επιδείνωση της κλινικής τους κατάστασης εντός 7 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων έλαβαν είτε πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα (εφάπαξ υποδόρια ένεση, 180 μg) είτε εικονικό φάρμακο. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η νοσηλεία (ή μεταφορά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο) ή επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (παρακολούθηση για >6 ώρες) λόγω Covid-19 εντός 28 ημερών μετά την τυχαιοποίηση.

Από τον πληθυσμό της μελέτης 933  έλαβαν πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα (2 στη συνέχεια αποκλείστηκαν λόγω αποκλίσεων του πρωτοκόλλου) και 1018 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι το 83% των ασθενών είχε εμβολιαστεί.  Άξιο λόγου είναι πως κατά τη διάρκεια της μελέτης διάφορες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 εμφανίστηκαν.

Συνολικά 25 από τους 931 ασθενείς (2,7%) στην ομάδα της ιντερφερόνης εμφάνισαν ένα συμβάν του πρωτογενούς καταληκτικού σημείου, σε σύγκριση με 57 από τους 1018 (5,6%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, διαφορά 51% (σχετικός κίνδυνος 0,49). Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα και στις αναλύσεις των δευτερευόντων καταληκτικών σημείων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μέχρι τη νοσηλεία για Covid-19 (αναλογία κινδύνου 0,57) και νοσηλεία ή θάνατο που σχετίζεται με Covid-19 (αναλογία κινδύνου 0,59). Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα αναφορικά με όλες τις κυρίαρχες μεταλλάξεις και ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Μεταξύ των ασθενών με υψηλό ιικό φορτίο κατά την ένταξη στη μελέτη, εκείνοι που έλαβαν πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη λάμδα είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο την ημέρα 7 συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Επιμέλεια:  οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/covid-19-proimi-enarxi-therapeias-me-pegkyliomeni-interferoni/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες