COVID-19: Ποιο Ποσοστό Ασθενών είναι Ακόμα Μολυσματικοί μετά την 5η Ημέρα της Καραντίνας;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με COVID-19 που έχουν θετικές εξετάσεις στο rapid test 5 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό, είναι ακόμα μολυσματικοί, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσαν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, από τους 17 εθελοντές που είχαν ακόμα θετικά rapist test την 6η και 12η ημέρα μετά τη μόλυνση, οι 6 είχαν ιικό φορτίο από το οποίο ήταν δυνατό να γίνει καλλιέργεια στα δείγματα που έδωσαν. Αυτό τυπικά σημαίνει ότι είναι δυνατό να μεταδώσουν τον ιό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς δείχνουν ότι οι οδηγίες για τη διακοπή της καραντίνας στις 5 ημέρες πιθανώς δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε στον περιορισμό εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Οι συγγραφείς της έρευνας υποστήριξαν ότι τα rapid test έχουν υψηλή ευαισθησία τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, ωστόσο μετά την 5η ημέρα η ευαισθησία τους μειώνεται. Μία θετική εξέταση rapid test τυπικά σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ωστόσο αυτό παύει να ισχύει συνήθως μετά την 5η ημέρα, καθώς ανιχνεύονται τμήματα του ιού από τα οποία δεν είναι δυνατό να γίνει μετάδοση.

«Τα rapid test μπορεί να ανιχνεύσουν τμήματα του ιού τα οποία προφανώς δεν είναι δυνατό να μολύνουν άλλα άτομα. Κατά συνέπεια, η παράταση της καραντίνας στις 10 ημέρες ίσως δεν είναι απαραίτητη για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων», εξηγούν οι συγγραφείς.

«Ωστόσο, από την παρούσα μελέτη φαίνεται ότι αρκετοί ασθενείς, με βάση τις παρούσες οδηγίες, σταματούν την καραντίνα όταν είναι ακόμα μολυσματικοί. Κατά συνέπεια, συνιστούμε τη χρήση μάσκας κατά τις ημέρες 6-10, ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει ακόμα θετικό rapid test», πρόσθεσαν.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 40 εθελοντές με COVID-19 οι οποίοι μολύνθηκαν με τον ιό από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 2022, μία περίοδο όπου κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Όμικρον και συγκεκριμένα η παραλλαγή ΒΑ.1. Η πλειοψηφία των εθελοντών (75%) είχαν θετικά rapid test την 6η ημέρα.

Από το παραπάνω δείγμα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν τελικά σε μία μικρότερη ομάδα 17 ατόμων. Οι εθελοντές αυτοί έδωσαν ρινικά δείγματα και ακολούθως έγινε καλλιέργεια για να διαπιστωθεί αν είναι ακόμα μολυσματικοί.

Από τους 6 εθελοντές που είχαν θετικές καλλιέργειες για τον SARS-CoV-2, οι 2 είχαν παρουσιάσει υποχώρηση των συμπτωμάτων, οι 2 είχαν τα ίδια συμπτώματα με τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, ενώ οι 2 τελευταίοι ήταν ασυμπτωματικοί σε όλη τη διάρκεια της λοίμωξης.

Και οι 40 εθελοντές της μελέτης είχαν αρνητικά rapid test την 14η ημέρα. Σε όσους παρουσίασαν συμπτώματα, το πρώτο αρνητικό rapid test ήταν συνήθως την 9η ημέρα, ενώ σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί την 8η ημέρα.

Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν σε δύο ακόμα μελέτες που είχαν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα. Η πρώτη από τις μελέτες αυτές διαπίστωσε ότι το 17% των εμβολιασμένων φοιτητών ήταν ακόμα μολυσματικοί από την 5η έως την 12η ημέρα της λοίμωξης. Η δεύτερηπαρατήρησε ότι μετά μία θετική εξέταση PCR οι εθελοντές σταματούσαν να είναι μολυσματικοί την 6η ημέρα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ένα αρνητικό rapid test πρακτικά επιβεβαιώνει ότι δεν είναι πλέον μολυσματικοί και μπορούν να διακόψουν την καραντίνα. Ωστόσο, θα ήταν λανθασμένο να απαιτούμε αρνητικό rapid test για όλους προκειμένου να διακόψουν την καραντίνα, καθώς έτσι θα παρατείναμε άσκοπα την καραντίνα για άτομα που δεν είναι πλέον μολυσματικά.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι το δείγμα που εξέτασε ήταν σχετικά μικρό. Επίσης, οι περισσότεροι εθελοντές ήταν νεαροί εμβολιασμένοι ενήλικες, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν το σύνολο του πληθυσμού.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/covid-19-poio-pososto-asthenon-einai-akoma-molysmatikoi-meta-tin-5i-imera-tis-karantinas/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες