COVID-19: Ποιο Ποσοστό Ασθενών είναι Ακόμα Μολυσματικοί μετά την 5η Ημέρα της Καραντίνας;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με COVID-19 που έχουν θετικές εξετάσεις στο rapid test 5 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό, είναι ακόμα μολυσματικοί, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσαν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, από τους 17 εθελοντές που είχαν ακόμα θετικά rapist test την 6η και 12η ημέρα μετά τη μόλυνση, οι 6 είχαν ιικό φορτίο από το οποίο ήταν δυνατό να γίνει καλλιέργεια στα δείγματα που έδωσαν. Αυτό τυπικά σημαίνει ότι είναι δυνατό να μεταδώσουν τον ιό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς δείχνουν ότι οι οδηγίες για τη διακοπή της καραντίνας στις 5 ημέρες πιθανώς δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε στον περιορισμό εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Οι συγγραφείς της έρευνας υποστήριξαν ότι τα rapid test έχουν υψηλή ευαισθησία τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, ωστόσο μετά την 5η ημέρα η ευαισθησία τους μειώνεται. Μία θετική εξέταση rapid test τυπικά σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ωστόσο αυτό παύει να ισχύει συνήθως μετά την 5η ημέρα, καθώς ανιχνεύονται τμήματα του ιού από τα οποία δεν είναι δυνατό να γίνει μετάδοση.

«Τα rapid test μπορεί να ανιχνεύσουν τμήματα του ιού τα οποία προφανώς δεν είναι δυνατό να μολύνουν άλλα άτομα. Κατά συνέπεια, η παράταση της καραντίνας στις 10 ημέρες ίσως δεν είναι απαραίτητη για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων», εξηγούν οι συγγραφείς.

«Ωστόσο, από την παρούσα μελέτη φαίνεται ότι αρκετοί ασθενείς, με βάση τις παρούσες οδηγίες, σταματούν την καραντίνα όταν είναι ακόμα μολυσματικοί. Κατά συνέπεια, συνιστούμε τη χρήση μάσκας κατά τις ημέρες 6-10, ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει ακόμα θετικό rapid test», πρόσθεσαν.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 40 εθελοντές με COVID-19 οι οποίοι μολύνθηκαν με τον ιό από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 2022, μία περίοδο όπου κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Όμικρον και συγκεκριμένα η παραλλαγή ΒΑ.1. Η πλειοψηφία των εθελοντών (75%) είχαν θετικά rapid test την 6η ημέρα.

Από το παραπάνω δείγμα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν τελικά σε μία μικρότερη ομάδα 17 ατόμων. Οι εθελοντές αυτοί έδωσαν ρινικά δείγματα και ακολούθως έγινε καλλιέργεια για να διαπιστωθεί αν είναι ακόμα μολυσματικοί.

Από τους 6 εθελοντές που είχαν θετικές καλλιέργειες για τον SARS-CoV-2, οι 2 είχαν παρουσιάσει υποχώρηση των συμπτωμάτων, οι 2 είχαν τα ίδια συμπτώματα με τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, ενώ οι 2 τελευταίοι ήταν ασυμπτωματικοί σε όλη τη διάρκεια της λοίμωξης.

Και οι 40 εθελοντές της μελέτης είχαν αρνητικά rapid test την 14η ημέρα. Σε όσους παρουσίασαν συμπτώματα, το πρώτο αρνητικό rapid test ήταν συνήθως την 9η ημέρα, ενώ σε όσους ήταν ασυμπτωματικοί την 8η ημέρα.

Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν σε δύο ακόμα μελέτες που είχαν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα. Η πρώτη από τις μελέτες αυτές διαπίστωσε ότι το 17% των εμβολιασμένων φοιτητών ήταν ακόμα μολυσματικοί από την 5η έως την 12η ημέρα της λοίμωξης. Η δεύτερηπαρατήρησε ότι μετά μία θετική εξέταση PCR οι εθελοντές σταματούσαν να είναι μολυσματικοί την 6η ημέρα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, ένα αρνητικό rapid test πρακτικά επιβεβαιώνει ότι δεν είναι πλέον μολυσματικοί και μπορούν να διακόψουν την καραντίνα. Ωστόσο, θα ήταν λανθασμένο να απαιτούμε αρνητικό rapid test για όλους προκειμένου να διακόψουν την καραντίνα, καθώς έτσι θα παρατείναμε άσκοπα την καραντίνα για άτομα που δεν είναι πλέον μολυσματικά.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι το δείγμα που εξέτασε ήταν σχετικά μικρό. Επίσης, οι περισσότεροι εθελοντές ήταν νεαροί εμβολιασμένοι ενήλικες, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν το σύνολο του πληθυσμού.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/covid-19-poio-pososto-asthenon-einai-akoma-molysmatikoi-meta-tin-5i-imera-tis-karantinas/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες