Χρόνιο πρόβλημα οι αναμονές για επέμβαση στα νοσοκομεία – Εκτός λειτουργίας τα μισά χειρουργεία

Από την πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί εάν οι ασθενείς, που είναι τακτικά περιστατικά, θα μπορέσουν να χειρουργηθούν τον χειμώνα.

Διαχρονικό πρόβλημα αποτελεί για τα δημόσια νοσοκομεία η μακροχρόνια αναμονή των ασθενών για χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσει και τον ενάμιση χρόνο, ενώ λίστα αναμονής έξι μηνών παρατηρείται και για διαγνωστικές εξετάσεις.IATRONET
Το νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” – όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πάνε ένας αναισθησιολόγος από το Ασκληπιείο και ένας από το “Ευαγγελισμός”
– είναι η κιρυφή του παγόβουνου. Στο νοσοκομείο Χανίων τα ραντεβού στο γαστρεντερολογικό πριν από τέσσερα χρόνια έφταναν τη διετία, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.
Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς – επί δυόμιση χρόνια – τα νοσοκομεία είχαν γίνει μονοθεματικά, οι χειρουργικές αίθουσες είχαν μετατραπεί σε ΜΕΘ CoViD και οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις είχαν ανασταλεί.
Ακόμη και σήμερα, με την πανδημία σε ύφεση, νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, για τους οποίους απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι. Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Μπορεί, δηλαδή, να μην χειρουργηθούν τον χειμώνα περιστατικά, τα οποία είναι σήμερα σε λίστα αναμονής.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα, λόγω έλλειψης γιατρών – κυρίως αναισθησιολόγων – και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Για να λειτουργήσουν, χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δεν υπάρχει διαθέσιμο.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως τα τελευταία δυμόμιση χρόνια δεν επικαιροποιήθηκαν – λόγω πανδημίας – οι λίστες χειρουργείων. Υπάρχουν άσθενείς στις λίστες αναμονής, οι οποίοι έχουν εγγραφεί πριν τρία χρόνια και κανείς δεν επικοινώνησε μαζί τους, προκειμένου να διευκρινίσει εάν συνεχίζουν σήμερα να έχουν ανάγκη επέμβασης.
Αναισθησιολόγοι
Η μεγάλη πληγή των χειρουργικών τομέων στα δημόσια νοσοκομεία είναι οι αναισθησιολόγοι. Το “Αγία Σοφία” έπρεπε να διαθέτει 17 και έχει 8 και έναν σε νόμιμη άδεια.
Στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης ασθενής έχασε τη μεταμόσχευσή του, καθώς υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι σε 27 οργανικές θέσεις.
Το “Καραμανδάνειο” παιδιατρικό νοσοκομείο Πάτρας, ουσιαστικά καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αταγγέλλει πως τρεις από τους γιατρούς αυτούς ανλεφεραν πως δεν μπορούν να κάνουν διασωλήνωση ή αναισθησία σε παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς απαιτείται ειδική εκπαίδευση.
Στο νοσοκομείο Σαντορίνης υπήρχε ένας αναισθησιολόγος 72 ετών – μόνος του επί δύο χρόνια – και προ ημερών παραιτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι αναισθησιολόγοι παραιτούνται από τα νοσοκομεία ή δεν συμμετέχουν σε προκυρήξεις, επειδή βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλοί και χωρίς αυξήσεις τα τελευταία 12 χρόνια.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/09/blog-post_27.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο

Οι ενήλικες με μη φυσιολογικό καρδιακό μεταβολισμό έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός). Η...

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

Οι 10+1 πληγές του ΕΣΥ. Τι δεν πάει καλά και γιατί παραιτούνται οι ιατροί

Τα τελευταία χρόνια το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) χάνει ένα σημαντικό μέρος από το ιατρικό του δυναμικό λόγω παραιτήσεων. Το economico.gr διεξήγαγε έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, για...

Ετικέτες