Μπαίνει ξανά μπροστά ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Τι σχεδιάζεται

Μπαίνει ξανά μπροστά ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Τι σχεδιάζεται

Σε τροχιά ολοκλήρωσης εισέρχεται ο ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών σχεδιάζεται να μπει ξανά μπροστά. Μετά από πολλά προσκόμματα και εμπόδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2023 τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας για όλους τους ασφαλιζόμενους.

Αν και το εγχείρημα έχει μείνει πολλές φορές στον αέρα ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων προανήγγειλε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Εξάλλου χωρίς αυτόν δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων.

Τι σχεδιάζεται για τον Ηλεκτρονικό φάκελος ασθενών

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας λόγω της άρνησης των ιδιωτών γιατρών να συμβληθούν, προχωρά στην υλοποίηση του νέου σχεδίου.

Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία, προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί των νοσοκομείων να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.

Εάν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα ενισχυθεί με γιατρούς του ΕΣΥ δηλαδή με «γιατρούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Υγείας» και με νέες ειδικότητες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άπαντες θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν αλλά και ενημερώνουν το φάκελο των ασθενών τους.

Παράλληλα σχεδιάζεται να δοθούν και ορισμένα κίνητρα που περιλαμβάνουν κάποιες φοροελαφρύνσεις αλλά και αμοιβές ξεχωριστές μόνο για τη δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες.

Και αυτό γιατί θα είναι άμεσα γνωστά οι νοσηλείες των ασφαλισμένων, τα φάρμακα που έχουν λάβει, αλλά και εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν νέες συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών, για να βρεθούν από κοινού λύσεις.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/07/blog-post_16.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες