back to top

Αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού

Ποια είναι τα ποσοστά ανά τύπο ιού και ανά ηλικία, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα, για οποιαδήποτε τύπο γρίπης εκτιμήθηκε στο σύνολο του πληθυσμού μεταξύ 40% και 53%, με τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα να αναφέρεται στους ενήλικες ≥ 65 ετών.

Αναφορικά με νοσοκομειακές νοσηλείες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για οποιαδήποτε τύπο γρίπης εκτιμήθηκε στο σύνολο του πληθυσμού, 34% – 52%.

Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ.

  • Όπως επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο, η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα έναντι του τύπου γρίπης A(H1N1)pdm09, εκτιμήθηκε στο σύνολο του πληθυσμού μεταξύ 30% και 72%.
  • Αναφορικά με νοσηλείες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης A (H1N1)pdm09 κυμάνθηκε μεταξύ 46% και 53% για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες ≥ 65 ετών (38% – 45%) σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας 2 – 17 ετών (52% – 61%).
  • Η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα κατά της γρίπης A (H3N2) εκτιμήθηκε μεταξύ 29% και 47% για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Αναφορικά με νοσηλείες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης A (H3N2) κυμάνθηκε μεταξύ 31% και 49% για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
  • Η αποτελεσματικότητα αναφορικά με τη γρίπη τύπου Β ήταν υψηλή, με τις εκτιμήσεις για το σύνολο του πληθυσμού να κυμαίνονταν μεταξύ 58% και 74% για την πρωτοβάθμια φροντίδα και 73% – 88% για νοσηλείες.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα πρέπει να συνεχίσει να συστήνεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης Α, που αποτελεί τον κυρίαρχο τύπο γρίπης που κυκλοφορεί, μειώνει το κίνδυνο νόσησης κατά περίπου 30% με 50% σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πηγές:
Ενημερωτικό Δελτίο ΕΟΔΥ, https://www.iatronet.gr/article/131380/dhm-paraskeyhs-apotelesmatikothta-toy-antigripikoy-emvoliasmoy

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πόση «κακή» χοληστερίνη φέρνει Αλτσχάιμερ;

Για πρώτη φορά μπαίνει συγκεκριμένος στόχος στη μείωση της χοληστερίνης, αντί για το συνηθισμένο: «όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα» Χαμηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης εκτός του...

Τι να φάτε τις επόμενες μέρες και πόσο περπάτημα χρειάζεστε, για να επανέλθει ο μεταβολισμός σας

Οι κραιπάλες του Πάσχα -κυρίως οι διατροφικές- είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το πεπτικό σύστημα. Κρέας, αυγά, τσουρέκια, γλυκά, αλκοόλ και κυρίως μαγειρίτσα και αρνάκι....

Έρχονται νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα το επόμενο διάστημα – Τι θα γίνει

Ποιες νέες ψηφιακές αλλαγές ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας Δυο νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα...

Ετικέτες