Απώλεια βάρους: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D

Πώς η βιταμίνη D βοηθά στην απώλεια βάρους.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν επιπλέον λόγους να ενδιαφέρονται για τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

«Τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σε σύγκριση με άτομα κανονικού βάρους», λέει η Anne McTiernan, MD, PhD , καθηγήτρια στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson και συγγραφέας του Starved: A Nutrition Doctor’s Journey from Empty to Full η οποία έχει κάνει έρευνα για τη βιταμίνη D και την απώλεια βάρους.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Medicina υποστηρίζει ότι ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είναι αιτία παχυσαρκίας, υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το υπερβολικό λίπος, το συκώτι και η μυϊκή μάζα εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση, λέει η Anne McTiernan, είναι ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί να εκτίθενται λιγότερι στον ήλιο και επομένως έχουν χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D.

Ένας ακόμη παράγοντας θα μπορούσε να είναι η διατροφή. «Η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα είναι πολύ συχνή σε άτομα που χαρακτηρίζονται παχύσαρκα, πιθανώς λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών», σημειώνει ο Simone Perna, PhD, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, ο οποίος έχει κάνει έρευνα για τη βιταμίνη D και την απώλεια βάρους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι ερευνητές εξετάζουν εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Μπορεί η αύξηση της βιταμίνης D να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να πουν με βεβαιότητα εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλλουν στην απώλεια κιλών γι΄αυτό και συνεχίζουν να το διερευνούν.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 στο The American Journal of Clinical Nutrition , 218 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D, έχασαν περισσότερο βάρος. Ειδικότερα, οι συμμετέχουσες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, το οποίο περιλάμβανε εκτός από μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και άσκηση. Οι ερευνητές, ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της μεγαλύτερης απώλειας βάρους.

«Η βιταμίνη D έχει άμεσο ρόλο στην καταστολή της παραθυρεοειδούς ορμόνης , η οποία προωθεί και πυροδοτεί τη συσσώρευση λίπους στον λιπώδη ιστό», εκτιμά ο Δρ Perna.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική ακόμα και έμμεσα για το βάρος. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατόπιν ιατρικής συνταγής συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Πηγή: everydayhealth.com, https://www.gossip-tv.gr/inside-stories/story/777107/apoleia-varous-poios-o-rolos-tis-vitaminis-d, https://www.mothersblog.gr/mama/well-being/story/141620/vitamini-d-voitha-stin-apoleia-varous

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες